Tort z lustrzaną polewą

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort z bardzo efektowną dekoracją.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm)
    3x 3 jajka
    3x 3/4 szkl mąki
    3x 1/2 szkl cukru
    3x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1x czerwony barwnik
    2x 2 łyżeczki kakao

    Krem
    400 ml śmietany 36%
    2 mleczne czekolady

    Nasączenie
    1,5 szkl gorącej wody
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka cukru

    Krem maślany
    125 g miękkiego masła
    4-5 łyżek cukru pudru
    sok z cytryny

    Lustrzana polewa
    20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
    300 g glukozy
    300 g cukru
    200 g mleka skondensowanego słodzonego
    150 ml wody
    300 g białej czekolady
    barwniki spożywcze

    Dodatkowo
    dżem wiśniowy
    cukrowe groszki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Biszkopt Desery

Tort z lustrzaną polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy cukier i dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Do dwóch biszkoptów dodajemy kakao a trzeci łączymy z czerwonym barwnikiem. Pieczemy każdy w 180 stopniach przez około 25 minut.
  • 2. Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Odstawiamy aż wystygnie i chowamy do lodówki na noc.
  • 3. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, odstawiamy aż przestygnie.
    Miękkie masło uciera,y z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę.
  • 4. Biszkopty nasączamy kawą (czerwony wkładamy między kakaowe), smarujemy dżemem wiśniowym i kremem śmietanowym. Całość tynkujemy kremem maślanym. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.
  • 5. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Glukozę z cukrem zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mleko, dalej rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kiedy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Do miski wlewamy po kilka łyżek każdego koloru. Barwną polewę wylewamy na tort i wstawiamy do lodówki. Po godzinie dekorujemy cukrowymi groszkami.

Porady

Dokładny opis dekorowania polewą: Dekorowanie polewą mirror glaze jest banalnie proste. Powinna ona mieć temperaturę około 32 stopnie, aby ładnie pokrywała ciasto. Tort musimy bardzo dokładnie otynkować. Ja użyłam do tego masy maślanej. Bita śmietana czy inny krem również powinny się nadawać. Kiedy pozbędziemy się wszystkich nierówności, układamy ciasto na jakiejś podstawce. Ja użyłam do tego mniejszej tortownicy. Ustawiamy ją na blaszce z piekarnika. Do uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu potrzebujemy miskę i wybrane kolory polewy. Ja użyłam granatowego ze srebrnymi drobinkami, czarnego, zielonego, fioletowego, żółtego, czerwonego, różowego i białego. Wlewamy do miski po kilka łyżek każdego koloru, najlepiej jeden obok drugiego. Możemy zrobić także mazaje. Kolorowa polewę wylewamy na środek ciasta. Powinna prawie równo rozpłynąć się po powierzchni. Jeżeli pojawią się prześwity, nakładamy łyżką dowolny kolor. Polewa nie gęstnieje tak szybko jak czekoladowa, mamy więc czas na poprawki. Kiedy nadmiar jej spłynie wstawiamy ciasto z całym „rusztowaniem” do lodówki. Polewa nigdy nie stwardnieje, będzie raczej delikatnie gumowa i kleista.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować