Tort z lustrzaną polewą

  • wyświetlono: 4842 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort z bardzo efektowną dekoracją.

2018-06-09-16-53-32
  • 15 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm)
3x 3 jajka
3x 3/4 szkl mąki
3x 1/2 szkl cukru
3x 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1x czerwony barwnik
2x 2 łyżeczki kakao

Krem
400 ml śmietany 36%
2 mleczne czekolady

Nasączenie
1,5 szkl gorącej wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru

Krem maślany
125 g miękkiego masła
4-5 łyżek cukru pudru
sok z cytryny

Lustrzana polewa
20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
300 g glukozy
300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
300 g białej czekolady
barwniki spożywcze

Dodatkowo
dżem wiśniowy
cukrowe groszki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z lustrzaną polewą

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy cukier i dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Do dwóch biszkoptów dodajemy kakao a trzeci łączymy z czerwonym barwnikiem. Pieczemy każdy w 180 stopniach przez około 25 minut.
  • 2. Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Odstawiamy aż wystygnie i chowamy do lodówki na noc.
  • 3. Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą, odstawiamy aż przestygnie.
    Miękkie masło uciera,y z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na puszystą masę.
  • 4. Biszkopty nasączamy kawą (czerwony wkładamy między kakaowe), smarujemy dżemem wiśniowym i kremem śmietanowym. Całość tynkujemy kremem maślanym. Wstawiamy do lodówki na 1 godz.
  • 5. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Glukozę z cukrem zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mleko, dalej rozpuszczoną czekoladę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kiedy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Do miski wlewamy po kilka łyżek każdego koloru. Barwną polewę wylewamy na tort i wstawiamy do lodówki. Po godzinie dekorujemy cukrowymi groszkami.

Porady

Dokładny opis dekorowania polewą:

Dekorowanie polewą mirror glaze jest banalnie proste. Powinna ona mieć temperaturę około 32 stopnie, aby ładnie pokrywała ciasto.

Tort musimy bardzo dokładnie otynkować. Ja użyłam do tego masy maślanej. Bita śmietana czy inny krem również powinny się nadawać.

Kiedy pozbędziemy się wszystkich nierówności, układamy ciasto na jakiejś podstawce. Ja użyłam do tego mniejszej tortownicy. Ustawiamy ją na blaszce z piekarnika.

Do uzyskania takiego efektu jak na zdjęciu potrzebujemy miskę i wybrane kolory polewy. Ja użyłam granatowego ze srebrnymi drobinkami, czarnego, zielonego, fioletowego, żółtego, czerwonego, różowego i białego.

Wlewamy do miski po kilka łyżek każdego koloru, najlepiej jeden obok drugiego. Możemy zrobić także mazaje.

Kolorowa polewę wylewamy na środek ciasta. Powinna prawie równo rozpłynąć się po powierzchni. Jeżeli pojawią się prześwity, nakładamy łyżką dowolny kolor.

Polewa nie gęstnieje tak szybko jak czekoladowa, mamy więc czas na poprawki.

Kiedy nadmiar jej spłynie wstawiamy ciasto z całym „rusztowaniem” do lodówki.

Polewa nigdy nie stwardnieje, będzie raczej delikatnie gumowa i kleista.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortżelatynabiszkoptczekoladaśmietanacukierkawakakaodżemmleko skondensowanepolewabarwnikiglukozamirror glazelustrzana polewa

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z polewą krówkową

Dodane przez: EmciaPichci

Sernik z polewą krówkową

Puszysty sernik ze słodką polewą...

Murzynek z polewą czekoladową

Dodane przez: AnkaFiranka

Murzynek z polewą czekoladową

Niby zwykłe ciasto, a jednak jest...

Sernik z polewą czekoladową

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Puszysty sernik z polewą czekoladową

No i mam swój wymarzony sernik...

jabłecznik z masą chałwową

Dodane przez: agarybak76

Jabłecznik z polewą chałwową

Słodka chałwa w połączeniu z kwaskawą...

sernik z polewą czekoladową

Dodane przez: agarybak76

Sernik z polewą czekoladową

Pyszny, klasyczny sernik polany...

Miodownik z polewą kajmakową

Dodane przez: anemon

Miodownik z polewą kajmakową

Tradycyjny miodownik z masą z kaszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.