Czekoladowo-malinowe monodesery

5 (1 ocen)

  • 6 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Idealne na słodki stół. Z piękną lśniącą polewą prezentują się bardzo elegancko.

Smak mówi są za siebie:
✔️mus czekoladowy
✔️półkruche ciastko z masłem orzechowym
✔️żelka malinowa
✔️żelka mango-marakuja
✔️kakaowa polewa lustrzana

  • 6 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Półkruche spody:
    100g drobnego cukru do wypieków
    70g cukru trzcinowego
    1 małe jajko
    120g masła zimnego
    160g mąki pszennej typ 450
    50g masła orzechowego
    1 łyżeczka pasty waniliowej

    Żelka malinowa:
    135g malin mrożonych lub świeżych
    2 łyżeczki żelatyny + zimna woda do zalania
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki cukru

    Żelka mango-marakuja:
    50g puree z mango
    Puree z 3 sztuk marakui bez pestek
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka żelatyny+ zimna woda do zalania

    Mus czekoladowy:
    Wspólnie:
    50ml śmietanki 36%
    55g czekolady mlecznej
    55g czekolady gorzkiej 70%
    2 łyżeczki żelatyny + zimna woda do zalania
    Do ubicia:
    200ml śmietanki 36% schłodzonej

    Polewa lustrzana:
    80g cukru
    30ml wody
    25g kakao bez cukru
    80ml śmietanki 36%
    6g żelatyny z proszku + 30ml zimnej wody do zalania

    Dekoracja:
    1 ciasto z przepisu wyżej do zmielenia
    Złoto jadalne
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Czekoladowo-malinowe monodesery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka: wszystkie składniki włożyć do misy i wyrobić na jednolite ciasto (będzie dość klejące). Wylepić ringi do tartaletek ciastem na grubość 3-4mm. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika góra-dół i piec 20-25 min. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć foremki. Ringi lub foremki do tartaletek musza mieć średnicę taka sama lub większa niż największe półkule w których będzie mus.
  • 2. Przygotować żelkę mango- marakuja: Żelatynę zalać zimną woda i zostawić do napęcznienia. Mango pokroić na kawałki, zblendować, dodać marakuję bez pestek, cukier i sok z cytryny. Po zagotowaniu dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Żelkę przelać do najmniejszych półkul i wstawić do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. Przygotować żelkę malinową: Żelatynę zalać zimną woda i zostawić do napęcznienia. Maliny, cukier i sok z cytryny włożyć do garnka i zagotować. Maliny przetrzeć przez sitko, włożyć z powrotem do garnka i zagotować. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Żelkę przelać do średnich półkul, włożyć zamrożoną żelkę mango i wstawić całość do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia.
  • 4. Mus czekoladowy przygotować kiedy żelki będą już całkowicie stężałe. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, dodać czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do czekolady. Drugą cześć śmietanki ubić na 3/4 sztywności, wolnym strumieniem wlać masę czekoladową i wymieszać całość.
  • 5. Zalewać półkule największej średnicy: mus wlać do 3/4, włożyć zamrożone żelki i przykryć resztą musu. Całość dobrze zamrozić.
  • 6. Gdy desery będą dobrze zmrożone przygotować polewę: żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Resztę składników włożyć do garnka i zagotować. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i doprowadzić masę do temp. 30-34 stopnie.
  • 7. Desery mocno zmrożone oblewać wystudzoną polewą, ułożyć na ciasteczko i udekorować pokruszonym ciastkiem i jadalnym złotem. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować