Mocno krucha tarta makowa

5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wypiek jest pyszny i bardzo smaczny. Samo przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na małe uroczystości, jak i święta.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche
    300 g maki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    5 g proszku do pieczenia
    4 żółtka
    masa makowa
    400 g mielonego maku
    400 ml mleka 3,2%
    200 g miodu
    2 białka
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Tarty

Mocno krucha tarta makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Formę na tartę samrujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Pierwszą wałkujemy i oblepiamy dno i boki tarty. Drugą też wałkujemy na wielkość wierzchu tarty.
    Masa makowa: Mleko zagotowujemy z miodem. Dodajemy mak. Gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do napęcznienia na godzinę. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z zimną masą makowa.
    Masę makową układam w środku formy. Na masie układam rozwałkowane ciasto. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Miód Mak Masło Mleko Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować