Wypiek jest pyszny i bardzo smaczny. Samo przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na małe uroczystości, jak i święta.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto kruche
300 g maki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
5 g proszku do pieczenia
4 żółtka
masa makowa
400 g mielonego maku
400 ml mleka 3,2%
200 g miodu
2 białka
Mocno krucha tarta makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Formę na tartę samrujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Pierwszą wałkujemy i oblepiamy dno i boki tarty. Drugą też wałkujemy na wielkość wierzchu tarty.
Masa makowa: Mleko zagotowujemy z miodem. Dodajemy mak. Gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do napęcznienia na godzinę. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy z zimną masą makowa.
Masę makową układam w środku formy. Na masie układam rozwałkowane ciasto. Ciasto piekę około 75 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Komentarze