Tarta serowo- makowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna tarta na kruchym cieście z dodatkiem sera i maku, idealna na święta Bożego Narodzenia czy Wielkanocne. Z przepisu wychodzą 3 duże tarty o średnicy 28 cm.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do tarty o średnicy 28 cm
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    300 g masła prawdziwego
    3 jajka wiejskie
    180 g cukru kryształu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    600 g sera białego trzykrotnie mielonego
    budyń śmietankowy
    szklanka cukru
    cytryna + sok z cytryny
    3 jajka od szczęśliwej kurki

    puszka maku 850 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty

Tarta serowo- makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w zamrażalniku 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do tart wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Tarta 2. Na ciasto wyłożyć po 4 łyżki maku i rozsmarować.
  • 3. Do misy od miksera wbić jajka i utrzeć z cukrem. Następnie przełożyć ser, budyń w proszku oraz skórkę z cytryny i sok. Delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na mak. Z pozostałego maku łyżeczką nałożyć mak na ser.
  • 4. Tarty piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piec ok 35 minut. Studzić tarty na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować