Bardzo smaczna tarta na kruchym cieście z dodatkiem sera i maku, idealna na święta Bożego Narodzenia czy Wielkanocne. Z przepisu wychodzą 3 duże tarty o średnicy 28 cm.
1 godz. 30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Forma do tarty o średnicy 28 cm
Ciasto:
500 g mąki pszennej
300 g masła prawdziwego
3 jajka wiejskie
180 g cukru kryształu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
600 g sera białego trzykrotnie mielonego
budyń śmietankowy
szklanka cukru
cytryna + sok z cytryny
3 jajka od szczęśliwej kurki
Tarta serowo- makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w zamrażalniku 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do tart wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Na ciasto wyłożyć po 4 łyżki maku i rozsmarować.
3.Do misy od miksera wbić jajka i utrzeć z cukrem. Następnie przełożyć ser, budyń w proszku oraz skórkę z cytryny i sok. Delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na mak. Z pozostałego maku łyżeczką nałożyć mak na ser.
4.Tarty piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i piec ok 35 minut. Studzić tarty na kratce.
Komentarze