Tarta makowa

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lubię makowce w różnej postaci. Ten w postaci kruchej tarty jest przepyszny.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 10 dag margaryny
    - 1 żółtko

    dodatkowo:
    - 400 g maku mielonego z bakaliami w puszce
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Tarta makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą , drugą sporo mniejszą. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę o średnicy około 18 cm. Z pozostałego ciasta wykrawamy foremką gwiazdki. Do tarty nakładamy mak, na wierzch układamy gwiazdki.
  • 2. Pieczenie: Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  • 3. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia i letnią wyjmujemy z formy. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować