Sezon na młode ziemniaczki w pełni, więc pora na to warzywo w rozmaitej postaci. Proponuję ziemniaczki w sosie serowo – pomidorowym, lekko korzennym, z dodatkiem młodego groszku i świeżych aromatycznych ziół.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 1 kg oskrobanych, ugotowanych młodych ziemniaków
Sos:
190 g wyłuskanego młodego groszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej melisy
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka masła
100 g serka topionego (np. Ementaler)
½ szklanki mleka
½ szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
2 liście laurowe
4 goździki
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Młode ziemniaki w sosie serowo – pomidorowym z groszkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać groszek, obrany i posiekany czosnek, liście laurowe, goździki, gałkę muszkatołową oraz ziele angielskie. Smażyć 10 min, często mieszając.
2.Następnie wlać mleko i przecier pomidorowy – zagotować. Dodać serek i podgrzewać, aż się rozpuści.
3.Sos wymieszać z posiekanymi ziołami i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, po czym dodać ziemniaki i ponownie wymieszać. Danie można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
Komentarze