Kokosowe ciasto z czekoladą i porzeczkami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Budyniowy biszkopt przełożony słodką masą kokosową z mlekiem w proszku i czekoladą. Przełamane dwiema warstwami konfitury z czarnej porzeczki, lekko kwaśnej i mocno owocowej. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z porzeczką.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki gorącej wody
    napar z herbaty do nasączenia

    CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY:

    2 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1 szklanka mleka w proszku
    1 szklanka wiórków kokosowych
    200 g czekolady białej

    FRUŻELINA PORZECZKOWA:

    300 g porzeczki czarnej świeżej lub mrożonej
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody

    POSYPKA:

    1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Kokosowe ciasto z czekoladą i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać wodę. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do formy o wymiarach 22 x 36 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
  • 2. Krem. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mleko w proszku i stale mieszając trzepaczką dokładnie rozprowadzić. Wsypać wiórki kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Delikatnie mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści.
  • 3. Porzeczki przełożyć do garnka i gotować razem z cukrem, aż znacznie puszczą sok. Wlać rozprowadzoną mąkę w zimnej wodzie i mieszając zagotować.
  • 4. Blaty biszkopta nasączyć naparem z herbaty i rozsmarować gorącą konfiturę porzeczkową. Kiedy krem będzie gęsty, przełożyć nim biszkopty z porzeczką. Wierzch wyrównać i wysypać uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

To może cię zainteresować