Budyniowy biszkopt przełożony słodką masą kokosową z mlekiem w proszku i czekoladą. Przełamane dwiema warstwami konfitury z czarnej porzeczki, lekko kwaśnej i mocno owocowej. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z porzeczką.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
2 łyżki gorącej wody
napar z herbaty do nasączenia
CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY:
2 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 szklanka mleka w proszku
1 szklanka wiórków kokosowych
200 g czekolady białej
FRUŻELINA PORZECZKOWA:
300 g porzeczki czarnej świeżej lub mrożonej
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
Kokosowe ciasto z czekoladą i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku, wlać wodę. Na końcu wsypać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę. Wyłożyć do formy o wymiarach 22 x 36 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się kawałek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
2.Krem. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mleko w proszku i stale mieszając trzepaczką dokładnie rozprowadzić. Wsypać wiórki kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Delikatnie mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści.
3.Porzeczki przełożyć do garnka i gotować razem z cukrem, aż znacznie puszczą sok. Wlać rozprowadzoną mąkę w zimnej wodzie i mieszając zagotować.
4.Blaty biszkopta nasączyć naparem z herbaty i rozsmarować gorącą konfiturę porzeczkową. Kiedy krem będzie gęsty, przełożyć nim biszkopty z porzeczką. Wierzch wyrównać i wysypać uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe.
Smacznego :)
Komentarze