Miodowo-winna kaczka ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana śliwkami z winną nutą to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kaczka (2kg)
    7 śliwek świeżych np. węgierek
    10szt suszonych śliwek
    250ml czerwonego półwytrawnego wina
    4 łyżki miodu
    2 gałązki rozmarynu
    4 łyżeczki majeranku
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miodowo-winna kaczka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć masłem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Świeże śliwki przekroić na ćwiartki i pozbawić pestki.
  • 3. Suszone śliwki sparzyć wrzątkiem, zalać połową ilości wina i pozostawić na około 1 godzinę. Po tym czasie odsączyć z wina (wina nie wylewać, będzie potrzebne do podlania kaczki).
  • 4. Wino od śliwek i pozostałe wino wymieszać z miodem.
  • 5. Kaczkę napełnić świeżymi i suszonymi śliwkami, włożyć też 2 gałązki rozmarynu i dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do żaroodpornego naczynia, podlać winem wymieszanym z miodem i przykryć pokrywą naczynia żaroodpornego.
  • 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 120-130 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować