Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana śliwkami z winną nutą to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad.
Miodowo-winna kaczka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć masłem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
2.Świeże śliwki przekroić na ćwiartki i pozbawić pestki.
3.Suszone śliwki sparzyć wrzątkiem, zalać połową ilości wina i pozostawić na około 1 godzinę. Po tym czasie odsączyć z wina (wina nie wylewać, będzie potrzebne do podlania kaczki).
4.Wino od śliwek i pozostałe wino wymieszać z miodem.
5.Kaczkę napełnić świeżymi i suszonymi śliwkami, włożyć też 2 gałązki rozmarynu i dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do żaroodpornego naczynia, podlać winem wymieszanym z miodem i przykryć pokrywą naczynia żaroodpornego.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 120-130 minut.
Komentarze