Pleśniak w wersji biało czarnej ze śliwką w środku i puszystą pianą z białek. Jedno z prostszych ciast do zrobienia. U mnie zaczęło znikać jeszcze ciepłe. Z nutą aromatycznej skórki pomarańczowej.
Pleśniak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło pokrojone, żółtka, skórkę pomarańczową, sól i kroję całość nożem następnie zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Blaszkę o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia.
2.2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej do formy wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut aż się podpiecze.
3.Śliwki myję, kroję na pól, pozbawiam pestek. Śliwki obtaczam w mące ziemniaczanej.
4.Białka temp pokojowa ubijam na sztywno z odrobiną soli.Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet winny i łącze mikserem.Na podpieczone wystudzone ciasto układam śliwki, wykładam na to pianę z białek.
5.Połowę ciasta które nam zostało mieszam z kakao.Na piane ścieram ciasto jasne i ciemne. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut grzałki góra dół.
Komentarze