Miodownik to ciasto, które najczęściej pojawia się na stole w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest jednak tak pyszny, że często robię go bez specjalnej okazji
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
2 łyżki miodu
150 g masła
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
Masa budyniowa
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g cukru
250 g masła
Dodatkowo:
gorzka czekolada do starcia
Miodownik z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i miód roztapiamy w rondelku. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę i jajka. Na końcu dodajemy przestudzone masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. dzielimy na 3 części. Schładzamy.
2.Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykładamy na spód blaszki (ja rozprowadziłam ciasto dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10 minut na złoty kolor.
Tak samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.
3.Z mleka odlewamy pół szklanki, rozrabiamy w nim proszek budyniowy i obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru. Na gotujące wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy, gotujemy przez chwilę mieszając aby masa się nie przypaliła. Budyń przykrywamy folią spożywczą , odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Wierzch przyozdabiamy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy – najlepiej na całą noc – aby miodowe placki nieco zmiękły. Miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Komentarze