Miodownik z masą budyniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miodownik to ciasto, które najczęściej pojawia się na stole w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest jednak tak pyszny, że często robię go bez specjalnej okazji

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 łyżki miodu
    150 g masła
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 jajka
    Masa budyniowa
    500 ml mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100 g cukru
    250 g masła
    Dodatkowo:
    gorzka czekolada do starcia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Miodownik z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodownik z masą budyniową 1. Masło i miód roztapiamy w rondelku. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę i jajka. Na końcu dodajemy przestudzone masło. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. dzielimy na 3 części. Schładzamy.
  • Miodownik z masą budyniową 2. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy cienko i wykładamy na spód blaszki (ja rozprowadziłam ciasto dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10 minut na złoty kolor.

    Tak samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.
  • Miodownik z masą budyniową 3. Z mleka odlewamy pół szklanki, rozrabiamy w nim proszek budyniowy i obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru. Na gotujące wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy, gotujemy przez chwilę mieszając aby masa się nie przypaliła. Budyń przykrywamy folią spożywczą , odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puch, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

    Gotową masą przekładamy placki miodowe :ciasto-masa-ciasto-masa-ciasto-masa

    Wierzch przyozdabiamy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy – najlepiej na całą noc – aby miodowe placki nieco zmiękły. Miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować