Miodowniki to moje ulubione ciasta, zawsze piekę je na święta. Ten miodownik można upiec kilka dni przed świętami, im dłużej stoi tym lepiej smakuję, polecam.
Miodownik z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, jajko, masło, cukier, rozpuszczony miód i sodę, wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
Białka oddzielamy o żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Z mleka odlewamy 0,5 szklanki, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy mąkę rozrobioną w mleku i gotujemy budyń. Połowę gorącego budyniu wylewamy na ciasto miodowe, przykrywamy biszkoptem, wylewamy pozostałą część budyniu, przykrywamy ciastem miodowym. W rondlu rozpuszczamy składniki polewy, zagotowujemy i polewamy nią ciasto, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, ciasto wstawiamy do lodówki do ostudzenia.
Komentarze