Miodownik z masą budyniową

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Miodowniki to moje ulubione ciasta, zawsze piekę je na święta. Ten miodownik można upiec kilka dni przed świętami, im dłużej stoi tym lepiej smakuję, polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    150 gram masła
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki miodu
    0,5 szklanki cukru
    Biszkopt:
    0,5 szklanki mąki pszennej
    2 jaka
    1/3 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    200 gram masła
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    Polewa:
    50 gram masła
    2 łyżki mleka
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka oleju
    Dodatkowo:
    Orzechy do posypania wierzchu
    Papier do pieczenia
    Forma 23x23 cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Miodownik Desery

Miodownik z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, jajko, masło, cukier, rozpuszczony miód i sodę, wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi placek pieczemy w ten sam sposób.
    Białka oddzielamy o żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Z mleka odlewamy 0,5 szklanki, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy mąkę rozrobioną w mleku i gotujemy budyń. Połowę gorącego budyniu wylewamy na ciasto miodowe, przykrywamy biszkoptem, wylewamy pozostałą część budyniu, przykrywamy ciastem miodowym. W rondlu rozpuszczamy składniki polewy, zagotowujemy i polewamy nią ciasto, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, ciasto wstawiamy do lodówki do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować