Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną margarynę schłodzoną prosto z lodówki wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut.
2.Masa orzechowa:
Orzechy lekko rozdrobnić tłuczkiem do mięsa-nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze.
Tak przygotowane placki wystudzić.
3.Przygotować krem:
Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem.
4.Przełożyć miodownik schłodzić.Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień.
Komentarze