Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

  • wyświetlono: 2957 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam.

bgg (Kopiowanie)
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka oleju
4 łyżki mleka
4 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru

Na krem budyniowo - orzechowy:
25 dag masła lub margaryny
500 ml mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
odrobina masła lub margaryny ( do posmarowania tortownicy )
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

  • Ciasto.1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
    Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.
  • Pieczenie.2. Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.
  • Krem.3. Krem budyniowo - orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.
  • Przekładanie.4. Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach. Ciasto odstawiamy do stężenia.
  • Krojenie.5. Krojenie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu.
  • Gotowe.6. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 23 cm.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechy włoskieciasto z orzechamiorzechykrem orzechowyboże narodzenieMiodownikmiodownik z orzechamiświąteczny stółciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Miodownik z kremem budyniowym i biszkoptem

Lubicie ciasto miodownik? Jeśli...

Miodownik z musem jabłkowym i kremem budyniowym

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z musem jabłkowym i kremem budyniowym

Nasze ulubione ciasto w sezonie...

Miodownik z kremem a'la Milky Way

Dodane przez: justi2401

Miodownik z kremem a'la Milky Way

Moja wariacja na temat miodownika...

Miodownik cytrynowo-orzechowy

Dodane przez: 2milutka

Miodownik cytrynowo-orzechowy

Przepyszny świąteczny miodownik...

Ciasto budyniowo-orzechowe

Dodane przez: joanna30

Ciasto budyniowo-orzechowe

Pyszne i kruche. Wspaniałe połączenie...

Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo  galaretkowym

Dodane przez: juchab

Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym

Kolorowe ciasto, którego smaki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE