Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem

4.49 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    1 jajko
    10 dag masła lub margaryny
    1 łyżka oleju
    4 łyżki mleka
    4 łyżki miodu prawdziwego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    pół szklanki cukru

    Na krem budyniowo - orzechowy:
    25 dag masła lub margaryny
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    pół szklanki cukru pudru
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    odrobina masła lub margaryny ( do posmarowania tortownicy )
    pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko dajemy do garnka i roztapiamy, następnie garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy, masę studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko oraz przestudzoną masę, następnie zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
    Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.
  • Pieczenie. 2. Pieczenie: Następnie każdą część ciasta osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem. Za pierwszym razem tortownicę lekko smarujemy masłem, później już nie trzeba. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone krążki studzimy.
  • Krem. 3. Krem budyniowo - orzechowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie ucieramy.
  • Przekładanie. 4. Przekładanie: Gotowym kremem smarujemy miodowe krążki, smarujemy również boki wierzch. Na koniec całe ciasto obtaczamy w mielonych orzechach. Ciasto odstawiamy do stężenia.
  • Krojenie. 5. Krojenie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Najlepiej się kroi na drugi dzień gdy blaty miodowe zmiękną od kremu.
  • Gotowe. 6. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 20 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować