Ciasto Snickers- łatwe,pyszne, mięciutkie-idealne na każdą okazję

4 (32 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto wszystkim bardzo dobrze znane, wspaniałe, mięciutkie. Jest nie za słodkie. Robi się je łatwo i przyjemnie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***
    **szklanka u mnie to zawsze 250ml**

    CIASTO NA MIODOWE SPODY

    -2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania
    -2 całe jajka
    -0,5 szklanki cukru
    -4 łyżki miodu
    -1,5 łyżeczki sody-płaskie
    -100 g miękkiej margaryny lub masła

    KREM

    -750ml mleka
    -2 żółtka
    -2 cukry waniliowe
    -1/3 szkl cukru
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
    -150g masła


    ORZECHY

    -150g orzechów włoskich
    -150g orzechów laskowych
    -150g orzeszkow ziemnych solonych
    -4 łyżki miodu
    -75g masła lub margaryny
    -3 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO

    -puszka masy kajmakowej ok 400g
Wystaw ocenę:

4 (32 ocen)

Ciasto snickers- łatwe,pyszne, mięciutkie-idealne na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek robimy bazę kremu.

    Do garnka dajemy 500ml mleka-gotujemy.
    W osobnej misce mieszamy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy i 250ml mleka dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy gotując go zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.

    MIODOWE SPODY
    Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, lub możemy zagnieść je robotem z hakiem.

    Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy troszkę mąką, dzielimy na 3 równe części.
    Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 12 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu na złoty kolor. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.



    Następnie orzechy siekamy dość grubo.

    Następnie do garnka dajemy masło, cukier puder oraz miód-podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia. Dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy.

    Trzecią część ciasta wałkujemy, wykładamy nią blaszkę, następnie na ciasto dajemy przestudzone orzechy. Wyrównujemy i pieczemy ok 15-20 min do zezłocenia orzechów. Studzimy.

    KREM

    Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
    Na pierwszy miodowy spód wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.

    Następnie drugi spód smarujemy masą kajmakową i dajemy trzeci spód z orzechami. I gotowe :)
    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Spody są cienkie więc szybko namiękną od kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować