Ciasto snickers- łatwe,pyszne, mięciutkie-idealne na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek robimy bazę kremu.
Do garnka dajemy 500ml mleka-gotujemy.
W osobnej misce mieszamy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy i 250ml mleka dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy gotując go zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.
MIODOWE SPODY
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, lub możemy zagnieść je robotem z hakiem.
Powstałe ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy troszkę mąką, dzielimy na 3 równe części.
Pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 12 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu na złoty kolor. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Następnie orzechy siekamy dość grubo.
Następnie do garnka dajemy masło, cukier puder oraz miód-podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia. Dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy.
Trzecią część ciasta wałkujemy, wykładamy nią blaszkę, następnie na ciasto dajemy przestudzone orzechy. Wyrównujemy i pieczemy ok 15-20 min do zezłocenia orzechów. Studzimy.
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Na pierwszy miodowy spód wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.
Następnie drugi spód smarujemy masą kajmakową i dajemy trzeci spód z orzechami. I gotowe :)
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Spody są cienkie więc szybko namiękną od kremu.
Komentarze