Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym

4.44 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto z kremem orzechowym, idealne na każdą okazję

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *proporcje na dużą blaszkę około 35x25cm



    MIODOWE SPODY

    -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)+trochę do podsypania

    -3 jajka

    -0,5 szklanki cukru

    -4 łyżki miodu

    -1,5 łyżeczki sody-płaskie

    -125 g margaryny lub masła



    ORZECHY

    -około 30 dag orzechów włoskich posiekanych

    -4 płaskie łyżki miodu

    -75g masła lub margaryny

    -4 płaskie łyżki cukru pudru



    KREM ORZECHOWY

    -2 żółtka

    -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru

    -0,5 szkl cukru

    -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    -4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej

    -1000ml mleka

    -250g masła

    -1,5 szkl zmielonych orzechów włoskich

    -1 łyżka żelatyny

    -ok 50ml gorącej wody



    POLEWA

    -100g czekolady deserowej lub gorzkiej
    -3 łyżki mleka
    -ok 30g masła
Wystaw ocenę:

4.44 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Orzechowiec

Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dajemy składniki na spody miodowe, zagniatamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki.



    W tym czasie robimy orzechy

    Do garnka dajemy cukier puder, miód oraz masło-wszystko podgrzewamy i mieszamy do połączenia, do takiej masy dajemy posiekane orzechy włoskie i wszystko dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się masą miodowo-maślaną
    Ściągamy z ognia
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

    Połowę ciasta wałkujemy lub wyklejamy nim dno blaszki, następnie wykładamy na nie wcześniej przygotowane orzechy. Wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Orzechy na wierzchu powinny się lekko zezłocić.

    Spód studzimy.

    W takiej samej blaszce pieczemy drugi spód-z drugiej połowy ciasta.

    Jednak on powinien się piec krócej, około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia.

    KREM
    Teraz przygotujemy krem. Bardzo Wam go polecam, jest wspaniały.

    Bazę kremu można zrobić dzień wcześniej wieczorem.

    1,5 szkl orzechów włoskich mielimy.

    Do garnka dajemy 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g, 0,5 szkl cukru, 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej oraz 1 litr mleka, wszystko mieszamy i zagotowujemy mieszając by sie nie przypaliło.Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy do niej orzechy i wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia.

    Po gotowaniu z orzechami budyń zrobi się rzadszy, ale tak ma być

    Budyń studzimy.

    Następnie do miski dajemy 250g miękkiego masła i ucieramy je na puch, następnie dodajemy stopniowo, ostudzony budyń (***budyń po ostudzeniu jest gęsty)

    Na koniec rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 50ml gorącej wody, studzimy i dodajemy do kremu miksując energicznie by wszystko się połączyło.

    Następnie na dno blaszki dajemy spód z orzechami, wykładamy krem, przykrywamy drugim spodem.

    Do miski dajemy składniki na polewę, dajemy do mikrofali na 1 minutę lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną, mieszamy i polewamy ciasto, można je na koniec posypać orzechami.
    Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

    Następnego dnia pięknie się kroi, jest stabilne, krem jest sztywny, bardzo delikatny i kremowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować