Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy składniki na spody miodowe, zagniatamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie robimy orzechy
Do garnka dajemy cukier puder, miód oraz masło-wszystko podgrzewamy i mieszamy do połączenia, do takiej masy dajemy posiekane orzechy włoskie i wszystko dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się masą miodowo-maślaną
Ściągamy z ognia
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wałkujemy lub wyklejamy nim dno blaszki, następnie wykładamy na nie wcześniej przygotowane orzechy. Wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Orzechy na wierzchu powinny się lekko zezłocić.
Spód studzimy.
W takiej samej blaszce pieczemy drugi spód-z drugiej połowy ciasta.
Jednak on powinien się piec krócej, około 10-12 minut do lekkiego zezłocenia.
KREM
Teraz przygotujemy krem. Bardzo Wam go polecam, jest wspaniały.
Bazę kremu można zrobić dzień wcześniej wieczorem.
1,5 szkl orzechów włoskich mielimy.
Do garnka dajemy 2 żółtka, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g, 0,5 szkl cukru, 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej oraz 1 litr mleka, wszystko mieszamy i zagotowujemy mieszając by sie nie przypaliło.Gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy do niej orzechy i wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia.
Po gotowaniu z orzechami budyń zrobi się rzadszy, ale tak ma być
Budyń studzimy.
Następnie do miski dajemy 250g miękkiego masła i ucieramy je na puch, następnie dodajemy stopniowo, ostudzony budyń (***budyń po ostudzeniu jest gęsty)
Na koniec rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 50ml gorącej wody, studzimy i dodajemy do kremu miksując energicznie by wszystko się połączyło.
Następnie na dno blaszki dajemy spód z orzechami, wykładamy krem, przykrywamy drugim spodem.
Do miski dajemy składniki na polewę, dajemy do mikrofali na 1 minutę lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną, mieszamy i polewamy ciasto, można je na koniec posypać orzechami.
Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnego dnia pięknie się kroi, jest stabilne, krem jest sztywny, bardzo delikatny i kremowy.
Komentarze