Miodownik z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 4 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. W jednym surowym cieście wyciąć dowolne kształty. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
2.Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem i margaryną na puszystą, kremową masę, pod koniec wlać ekstrakt.
3.Wszystkie składniki zagotować do uzyskania lekko ciemnej masy. Jeszcze ciepłe orzechy przełożyć na
4.Przełożenie:
Na jeden placek wyłożyć połowę masy grysikowej. Przykryć ciastem, masa orzechowa, ciasto i ostatnia część kremu grysikowego. Na wierzch położyć ciasto z otworkami.
Komentarze