Miodownik z kremem orzechowym

4.5 (184 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Miodownik dla Mężusia, a orzeszki dla żoneczki:))

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    500g mąki
    ¾ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    125g margaryny
    2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem grysikowy:
    1 litr mleka
    ¾ szklanki kaszy manny
    ¾ szklanki cukru
    100g masła
    100g margaryny
    2 łyżki ekstraktu waniliowego

    Masa orzechowa:
    400g orzechów włoskich – mielonych
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Miodownik z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 4 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. W jednym surowym cieście wyciąć dowolne kształty. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
  • 2. Krem grysikowy: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zawrze, cienkim strumieniem wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Przykryć grysik folią spożywczą, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem i margaryną na puszystą, kremową masę, pod koniec wlać ekstrakt.
  • 3. Wszystkie składniki zagotować do uzyskania lekko ciemnej masy. Jeszcze ciepłe orzechy przełożyć na
  • 4. Przełożenie:
    Na jeden placek wyłożyć połowę masy grysikowej. Przykryć ciastem, masa orzechowa, ciasto i ostatnia część kremu grysikowego. Na wierzch położyć ciasto z otworkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować