Miniserniczki ze szparagami i pieczonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obrać i zblanszować w słonej wodzie z dodatkiem cukru. Pomidorki skropić miodem i posypać tymiankiem, zapiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Od szparagów odciąć główki, a resztę zmiksować, wymieszać z serami i jajkami. Doprawić masę przyprawami. Formę do muffinek posmarować oliwą, dno każdej foremki wyłożyć szynką, położyć kawałki szparagów i 1 pomidorka zapieczonego, zalać masą serową. Na górę położyć kawałki szparagów.
2.Zapiekać do zrumienienia około 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Żurawinę zalać wrzątkiem, kiedy już zmięknie zmiksować z kaparami, dodać ocet balsamiczny i oliwę. Na talerzykach układać serniczki i zapieczone pomidorki, polać sosem żurwinowo-kaparowym. Można również podać przystawkę na sałacie.
Komentarze