Miniserniczki ze szparagami i pieczonymi pomidorkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Miniserniczki ze szparagami i pieczonymi pomidorkami

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 plastrów szynki dojrzewającej,
    150 g serka śmietankowego almette,
    250 g sera półtłustego, zmielonego,
    3 jajka,
    pęczek szparagów zielonych,
    opakowanie pomidorków koktajlowych,
    świeży tymianek,
    1 łyżka miodu,
    sól, pieprz, cukier i płatki chilli,
    na sos:
    1 łyżeczka kaparów z zalewy,
    1 łyżka suszonej żurawiny,
    1 łyżka octu balsamicznego,
    oliwa z oliwek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Miniserniczki ze szparagami i pieczonymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miniserniczki ze szparagami i pieczonymi pomidorkami 1. Szparagi obrać i zblanszować w słonej wodzie z dodatkiem cukru. Pomidorki skropić miodem i posypać tymiankiem, zapiec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Od szparagów odciąć główki, a resztę zmiksować, wymieszać z serami i jajkami. Doprawić masę przyprawami. Formę do muffinek posmarować oliwą, dno każdej foremki wyłożyć szynką, położyć kawałki szparagów i 1 pomidorka zapieczonego, zalać masą serową. Na górę położyć kawałki szparagów.
  • 2. Zapiekać do zrumienienia około 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Żurawinę zalać wrzątkiem, kiedy już zmięknie zmiksować z kaparami, dodać ocet balsamiczny i oliwę. Na talerzykach układać serniczki i zapieczone pomidorki, polać sosem żurwinowo-kaparowym. Można również podać przystawkę na sałacie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować