Mini torciki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiej obie mąki,przyprawę do piernika,proszek dp pieczenia i sól.
W drugiej misce wymieszaj miód,jajko,mleko i stopione masło.
Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj przy pomocy miksera.
Okrągłą tortownicę 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką,wlej ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz 30-35 minut.
Wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie literatki (3 cm) wytnij z ciasta krążki.
Wycięte krążki przetnij na połowę i posmaruj z jednej strony nutellą.
2.Rodzynki i żurawinę posiekaj,włóż do miski,dodaj zmielone orzechy i zlej gorącym mlekiem,odstaw na 1 godzinę.
Miękkie masło utrzyj z cukrem,dodaj serek i namoczone bakalie,wymieszaj mikserem do połączenia składników.
3.Krem nałóż na połowę posmarowanych nutellą krążków,przykryj pozostałymi krążkami,tak aby posmarowana nutellą strona znajdowała się na górze.
Wierzch udekoruj cukrową posypką.
Komentarze