Walentynkowe kruche mini torciki

  • wyświetlono: 236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pięknie wyglądają i pysznie smakują. Można przygotować je na Walentynki, ale również na inne okazje, np. urodziny czy słodki poczęstunek. Są tak urocze, że warto je przygotować.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny

Na bezy:
2 białka
pół szklanki cukru
różowy barwnik spożywczy według uznania

Na krem:
2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 śmietan-fixy (zagęstniki )
różowy barwnik spożywczy według uznania

Dodatkowo:
cukrowa posypka do dekoracji ( u mnie serduszka )
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Walentynkowe kruche mini torciki

  • Ciasto.1. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną i wykrawamy ciasteczka w kształcie serduszek. Ja robiłam to taką większą foremką, ale jeśli nie mamy możemy wyciąć szablon z kartki.
  • Pieczenie:2. Pieczenie ciasteczek: Następnie wykrojone ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
  • Bezy.3. Bezy: Zimne białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
  • Przekładanie.4. Przekładanie: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, śmietan-fiksy i barwnik, chwilę ubijamy. Zamiast śmietan-fixów można dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną. Następnie śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na ciasteczkach małe rozetki, następnie składamy po trzy sztuki.
  • Dekoracj.5. Dekoracja: Gotowe torciki dekorujemy cukrowymi posypkami i bezikami.
  • Podajemy.6. Podanie: Gotowe torciki chwilę chłodzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można użyć dwie śmietany typu ,,Śnieżka'' i ubić je w 350 ml zimnego mleka.
Barwnika dodajemy według uznania, ja użyłam takiego w proszku.
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk, ale ich ilość zależy jak dużej foremki użyjemy.
Można użyć gotowych bez.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaurodzinyciasteczkaWielkanockremówkadla dziecitorcikikruche ciastkabezywalentynkiDzień Matkimini torcikidla gościPoczęstunekokazjedzień dzieckabezikisłodki upominekdzień mamyprzekładane ciasteczkaupominekśmiatankasłodki poczęstunekciasteczka z beząkruche torcikisładane ciasteczka

Komentarze

Podobne przepisy

walentynkowe serca

Dodane przez: PiernikowaChata

walentynkowe kruche ciasteczka z kremem orzechowym...

To mój słodki prezent dla dzieci...

image-0kjaj8u

Dodane przez: Szuszugotuje

Maślane ciasteczka walentynkowe

Kruche, pysznie chrupiące idealne...

Walentynkowe oponki

Dodane przez: Jola1977-1977

Walentynkowe oponki

Oponki wykonałam z nowego przepisu,...

Walentynkowe ciasteczka

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Walentynkowe ciasteczka

Pyszne ciasteczka z delikatnym...

Walentynkowe serduszka

Dodane przez: Agnieszka Rec

Walentynkowe serduszka

Kruche pyszne i proste ciasteczka...

ciasteczka

Dodane przez: Bo-Bożena

Walentynkowe ciasteczka

Słodziutkich Walentynek.... ;)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE