Walentynkowe kruche mini torciki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pięknie wyglądają i pysznie smakują. Można przygotować je na Walentynki, ale również na inne okazje, np. urodziny czy słodki poczęstunek. Są tak urocze, że warto je przygotować.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    20 dag masła lub margaryny

    Na bezy:
    2 białka
    pół szklanki cukru
    różowy barwnik spożywczy według uznania

    Na krem:
    2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    2 śmietan-fixy (zagęstniki )
    różowy barwnik spożywczy według uznania

    Dodatkowo:
    cukrowa posypka do dekoracji ( u mnie serduszka )
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Walentynkowe kruche mini torciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną i wykrawamy ciasteczka w kształcie serduszek. Ja robiłam to taką większą foremką, ale jeśli nie mamy możemy wyciąć szablon z kartki.
  • Pieczenie: 2. Pieczenie ciasteczek: Następnie wykrojone ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy.
  • Bezy. 3. Bezy: Zimne białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
  • Przekładanie. 4. Przekładanie: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, śmietan-fiksy i barwnik, chwilę ubijamy. Zamiast śmietan-fixów można dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i wystudzoną. Następnie śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na ciasteczkach małe rozetki, następnie składamy po trzy sztuki.
  • Dekoracj. 5. Dekoracja: Gotowe torciki dekorujemy cukrowymi posypkami i bezikami.
  • Podajemy. 6. Podanie: Gotowe torciki chwilę chłodzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można użyć dwie śmietany typu ,,Śnieżka'' i ubić je w 350 ml zimnego mleka. Barwnika dodajemy według uznania, ja użyłam takiego w proszku. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk, ale ich ilość zależy jak dużej foremki użyjemy. Można użyć gotowych bez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować