Truskawkowe mini torciki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Torciki mocno truskawkowe z dużą ilością czekolady czyli tak jak większość z nas lubi. Mała przyjemność do kawy którą zaskoczymy naszą rodzinę. Torciki są fajne na wynos, zajmują niedużo miejsca i ładnie wyglądają i tak samo smakują.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt czekoladowy:



    3 jajka wielkość M

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżka kakao

    1/2 szklanki mąki tortowej

    4 łyżki cukru trzcinowego



    krem jasny:

    1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %

    1/2 szklanki musu truskawkowego

    1 łyżka cukru pudru

    3 łyżeczki żelatyny



    krem ciemny:

    1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

    1 szklanka musu truskawkowego

    1 galaretka truskawkowa



    pozostałe:

    20 dkg truskawek

    1/2 galaretki truskawkowej

    70 g czekolady gorzkiej 40 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Ciastka

Truskawkowe mini torciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Do miski wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę, proszek, kakao przesiewam i dodaję w dwóch partiach do jajek. Delikatnie mieszam od spodu łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 30X15 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut.



    Krem jasny:

    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z pudrem. Żelatynę namaczam w 1/4 szklance wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce. Jak lekko przestygnie ale będzie jeszcze płynna dodaję do niej dwie łyżki śmietany i mieszam. Wlewam do śmietany pozostałej cały czas miksując, wlewam mus truskawkowy. Wstawiam do lodówki aż lekko stężeje.



    Krem ciemny:

    Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję mus truskawkowy. Do letniej galaretki płynnej dodaje dwie łyżki śmietany i wlewam do pozostałej masy cały czas miksując.



    Obręcz czekoladowa:



    Z papieru do pieczenia wycinam paski o szerokości 9 cm i długości 38 cm długość papieru do pieczenia, ale mogą być krótsze. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka smaruję paski sztuk trzy czekoladą płynną.



    Z zimnego biszkoptu wycinam trzy koła o średnicy szerokości biszkoptu. Użyłam pucharka do lodów. Z papieru do pieczenia robię obręcze. To znaczy składam papier na trzy części żeby obręcz była grubsza na wysokość około 15 cm i spinam zszywaczami. Wylewam warstwę jasną kremu, wciskam jedną truskawkę do środka i wstawiam do lodówki. Potem wylewam warstwę ciemną truskawkową i ponownie wstawiam do lodówki.



    Truskawki do dekoracji kroję w plastry. Galaretkę rozpuszczam w 2/3 szklance gorącej wody. Truskawki układam na torcikach, i wylewam lekko tężejącą galaretkę na wierzch. Wstawiam do lodówki. Jak torciki stężeją zrywam papier, i okładam je paskami z czekoladą ale musi być ona jeszcze mokra na papierze. Odcinam nadmiar na długości i wkładam do lodówki na 10 minut. Zrywam papier i przyklejam kawałki obręczy które zostały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować