Mini pavlova serca z kremem i malinami

  • wyświetlono: 280 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mini pavlova serca z kremem i malinami

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

- 3 białka rozmiaru M (min. 32 g jedno),
- 150 g drobnego cukru do wypieku,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Krem:
- śmietana kremówka 30% ok. 330 ml,
- serek mascarpone 250 g,
- ok. 1-2 łyżki drobnoziarnistego cukru do wypieków (do smaku),
- 1/2 łyżeczki pasty Waniliowej (np. dr Oetker),
- ozdoby do dekoracji (serduszka dr Oetker),
- świeże maliny,
- odrobina cukru pudru.

Sposób przygotowania przepisu:

Mini pavlova serca z kremem i malinami

  • 1. Oddzielamy idealnie białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, ale uważamy żeby ich nie przebić. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce za każdym razem dokładnie ubijamy rózgą do idealnego rozmieszania cukru. Gdy nasza piana będzie sztywna, delikatnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną. I ponownie (tym razem delikatnie) mieszamy łyżką. Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (użyłam Wilton 1M w kształcie otwartej gwiazdy). Na płaską blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a następnie wyciskamy bezę na kształt serca. Żeby było łatwiej możemy wcześniej narysować kontury serca. W małych odstępach formujemy kolejne serca i kilka mini bezików do dekoracji. Piekarnik nagrzewamy do 120°C opcja "góra-dół" i pieczemy (suszymy) bezy ok. 25 min. Następnie zmniejszamy temp. i pieczemy w 100°C ok. 35-40 min. Do uzyskania chrupiącej na wierzchu bezy. Gdy zaczną za bardzo zmieniać kolor i spiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas suszenia. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy tak bezy, aż do wystudzenia. Następnie wyjmujemy delikatnie odrywamy papier i przekładamy na talerz. UWAGA: Bezy są bardzo delikatne i łatwo je połamać. Na bezę dodajemy krem, na to kolejne serce i ponownie krem, dekorujemy malinami, mini bezikami i posypką cukrową w kształcie serduszek. Maliny jak i talerz możemy oprószyć cukrem pudrem.

    Krem:
    Śmietanę z cukrem (cukier dodajemy wg uznania, ja dodałam mniej, gdyż beza jest mocno słodka) ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pastę waniliową, mieszamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezakremDeserMalinypavlovamascarponewalentynkimiłośćtort pavlovabezikilovetorciki pavlova

Komentarze

Podobne przepisy

Mini Pavlova

Dodane przez: Reniutka

Mini Pavlova

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy...

Bezowe serce z kremem i owocami

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Bezowe serce z kremem i owocami

Beza w kształcie serca może być...

Herbatniki z kremem i malinami

Dodane przez: rena123

Herbatniki z kremem i malinami

Pyszny deser z herbatników przekładanych...

Pavlova z kremem kakaowym

Dodane przez: czarrna

Pavlova z kremem kakaowym

Odrobina nieba w ustach :)

Mini Pavlova

Dodane przez: Iwona75

Mini Pavlova

Bezowe ciastko, bardzo różniące...

Mini cupcake waniliowy z kremem

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Mini cupcake waniliowy z kremem, zwieńczony...

Niesamowite mini babeczki z kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE