1.Białka muszą być schłodzone. Do misy miksera wlej białka, zacznij ubijać. Gdy będą lekko sztywne partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Na sam koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj ocet. Ubijaj jeszcze ze 2 minuty. Piana będzie gęsta i błyszcząca. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj placki o średnicy ok. 10-15 cm. Zostaw odstępy pomiędzy bezami, bo podczas pieczenia jeszcze urosną. U mnie wyszło 6 bez.
2.Bezy piecz w nagrzanym do 150 stopni C piekarniku, najpierw 30 minut a potem zmniejsz do 100 st. C i susz bezy przez 2 godziny.
3.W międzyczasie przygotuj garnuszek z grubym dnem, wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę. Podgrzej, cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Po lekkim przestudzeniu wstaw do lodówki, by krem się całkowicie schłodził.
4.Morele przekrój na pół. Na patelnię wrzuć masło i syrop z agawy, dodaj morele. Przesmaż je z każdej strony.
5.Po schłodzeniu krem należy porządnie ubić, wtedy zgęstnieje. Ja się pospieszyłam i krem nie był dobrze schłodzony i dlatego jest w formie bardziej płynnej.
6.Bezę połóż na talerz, obłóż kremem lub polej sosem (kiedy się pospieszysz i nie uda ci się ubić kremu) i udekoruj morelami i malinami.
Porady
Bezę można (bez owoców i kremu) do 3-4 dni przechowywać w szafce, nie straci na smaku.
Komentarze