Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi

  • wyświetlono: 6245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Kusząca Pavlova przełożona kremem z masła orzechowego i mascarpone z dodatkiem sosu karmelowego i prażonych orzeszków ziemnych. Idealne połączenie smaków - słodka beza i karmel zrównoważone są słonym kremem i orzeszkami.

Ivka76
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

Beza:
6 białek
300 g cukru
2 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego

Krem z masłem orzechowym:
250 g serka mascarpone
250 g masła orzechowego, solonego
szczypta soli

Sos karmelowy:
100 g wody
100 g cukru
100 g kremówki

Dodatkowo:
100 g solonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy (Pavlova) z masłem orzechowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm (można odrysować od talerza).
  • 2. Do misy miksera wlać białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce cukier, cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać 2 łyżeczki kakao i ubijać jeszcze chwilę. Na tym etapie, po dodaniu cukru nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
  • 3. Pianę wyłożyć na narysowane okręgi na papierze i delikatnie uformować. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut w 180 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i suszyć bezę przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz, a środku wilgotna.
  • 4. Do misy miksera włożyć mascarpone i masło orzechowe. Dodać sporą szczyptę soli i zmiksować, aż masa będzie jednolita. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, aż będą złociste.
  • 5. Do garnka z grubszym dnem wsypać cukier i wlać wodę. Gotować, aż cukier się rozpuści, a karmel
    nabierze złocistego koloru. W żadnym wypadku nie mieszać karmelu! (w razie potrzeby możemy lekko zabujać rondlem). W drugim garnuszku podgrzać kremówkę. Kiedy karmel nabierze złocistego koloru zdejmujemy go z palika, odczekujemy kilka sekund i ostrożnie wlewamy pogrzaną kremówkę. Uwaga! karmel zacznie się pienić i podnosić, może pryskać. Należy też powstrzymać się przed próbowaniem karmelu, jest bardzo gorący i grozi to poparzeniem. Mieszamy, aż kremówka połączy się z karmelem.
    Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 6. Na paterę wyłożyć bezę, na nią wyłożyć krem orzechowy, przykryć drugą bezą. Na górę wyłożyć prażone orzechy i polać sosem karmelowym. Pozostałą cześć orzechów i sosu podawać razem z bezą na talerzykach.
KHWS_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebezakarmeldeserypavlovatort bezowymasło orzechowedeser bezowybeza z masłem orzechowymtort bezowy z karmelem

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowa Beza

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort Bezowy / Biała Pavlova

Tą Pavlova czyli Tort bezowy zrobiłam...

Tiramisu z karmelelm i orzeszkami

Dodane przez: Kloruś

Tiramisu z karmelem i orzeszkami

Zmodyfikowany klasyczny włoski...

image-01dh6ok

Dodane przez: madzia1423

Sernik na zimno z orzeszkami i karmelem

Szybki w wykonaniu i niebiańsko...

Tort bezowy z kremem orzechowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Tort bezowy z kremem orzechowym

Delikatne i chrupiące blaty bezowe...

Tort orzechowo - kokosowy z karmelem

Dodane przez: juchab

Tort orzechowo - kokosowy z karmelem

Delikatny orzechowy biszkopt w...

Sernik gotowany z karmelem i solonymi orzeszkami

Dodane przez: juchab

Sernik gotowany z karmelem i solonymi orzeszkami

Mąż uwielbia sernik gotowany, a...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE