Szybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie !
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mąki pszennej
½ opakowania budyniu śmietankowego
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
½ szkl. mleka
50 g cukru
15 g świeżych drożdży.
Mini pączki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą gładką masę.
2. Do małej miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru waniliowego i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10.
3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy, mleko i roztopione przestudzone masło.
4. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
5. Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
6. Ciasto dzielimy na małe części, z każdej formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy dżem. Zawijamy jak knedle i formujemy kulki. Układamy na blaszce.
7. Wierzch pączków smarujemy mlekiem.
8. Pieczemy ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.
Porady
* Można użyć każdego dżemu.
** Przestudzone pączki można udekorować lukrem lub czekoladą
Komentarze