Rewelacyjne drożdżowe mini pączki przygotowane na prawdziwym twarogu w kostce które długo zachowują świeżość nie chłoną tłuszczu są mięciutkie i bardzo smaczne.
Mini pączki serowe obtoczone w pudrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do lekko podgrzanego mleka wkruszamy twaróg z kostki miksujemy blenderem na gęsty mus bez grudek.
Masło roztapiamy do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem, cukier waniliowym, solą oraz drożdżami, dodajemy żółtka oraz mleko z serem, zagniatamy chwilę ciasto, następnie wlewamy płynne masło i ponownie zagniatamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąkę stolnicę, rozwałkowujemy na 1,5 cm grubości placek i małą literatka wykrawamy z ciasta kółeczka aż do skończenia. Następnie mini pączki zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
2.Olej rozgrzewamy w rondlu do temp około 180*c do gorącego wrzucamy partiami wyrośnięte mini pączki i smażymy po kulka minut z każdej strony aż do uzyskania złocistego koloru.
Usmażone wyjmujemy i osaczamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
Komentarze