Pączki serowe mini

4.49 (190 ocen)

  • 45 min

"Na jeden kęs" :)

  • 45 min

Składniki:


  • 1/2 kg twarogu
    2 szklanki mąki pszennej ( "z małym czubkiem" )
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    3 - 4 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka octu lub spirytusu
    cukier wanilinowy

    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki serowe mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmielić.
    Do twarogu dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
  • 2. Rozgrzać tłuszcz do smażenia.
    Zwilżyć ręce wodą i formować nieduże wielkości orzecha włoskiego "kuleczki" i ostrożnie wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
    Smażyć w temp. 175 - 180 °C do momentu, aż zaczną brązowieć.
    Po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym i odkładać do wystygnięcia.
    Upieczone kulki serowe obsypać cukrem pudrem.

Porady

- Mając dłonie zwilżone wodą nie musimy się martwić przyklejaniem ciasta do rąk. -Jeśli tzw. "kulki" będą wychodziły zbyt płaskie, nie trzeba się tym przejmować, w tłuszczu i tak zrobią się okrągłe. -Podczas smażenia pączuszki same się obracają, więc nie trzeba ich tak bardzo pilnować. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować