Mazurek z czekoladą

0 (0 ocen)

  • Średni

Dla mnie mazurki muszą być kolorowe i jednocześnie smaczne .W moim domu po pisankach są główną dekoracją Świątecznego stołu .

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - kakao: 2 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - margaryna: 12 dekagramów
    - śmietana: 1 łyżka

    - dżem wiśniowy: 5 łyżek

    - czekolada gorzka: 10 dekagramów
    - masło: 1 łyżka
    - dowolny alkohol: 1 łyżka

    - lukier bezowy: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mazurek z czekoladą 1. Margarynę utrzeć z cukrem ,dodać żółtka,śmietanę ,sól oraz mąkę wymieszaną z kakao ,zagnieść ciasto i schłodzić .
    Po około 30 min ,ciasto rozwałkować na cienki placek wyciąć z niego dwa jednakowe prostokąty ,jeden ozdobić na brzegu ozdobnym wzorkiem z ciasta .Piec w temp.180st około 15-20 min .
  • mazurek z czekoladą 2. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła i alkoholu ,wylać całość na placek z brzegiem ,odstawić do zastygnięcia .
  • Mazurek z czekoladą 3. Dolny placek posmarować dżemem,przykryć ciastem z zastygniętą czekoladą . Wierzch udekorować lukrem bezowym .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować