Mazurek z budyniem i czekoladą

4.49 (144 ocen)

Tradycyjny wielkanocny mazurek tym razem na bazie budyniu i czekolady. Całość dopełnia mieszanka migdałów i suszonych owoców. Smacznych Świąt Wielkanocnych!

Składniki:

  • 175g mąki
    100g zimnego masła
    1 żółtko
    50g cukru pudru
    2 łyżki śmietany

    Krem:

    250 ml mleka
    1/2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
    80g masła
    1-2 łyżki cukru
    150g czekolady
    4 łyżki śmietanki 30%

    Do dekoracji:
    migdały, suszone wiśnie i morele
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek z budyniem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki formy wysmarować masłem.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i zimne masło, żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 45 min do godziny.
  • 3. Krem: Mleko 200ml zagotować w garnku, wlać budyń (wcześniej rozcieńczony w 50 ml mleka) i odstawić w chłodne miejsce.
  • 4. Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć dno formy, delikatnie ponakuwać widelcem. Z drugiej cześci wyłożyć boki foremki. Piec w piekarniki 180 stopni przez 20-25 min.
  • 5. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do budyniu dodać masło pokojowej temp., zmiksować mikserem i wyłożyć na ciasto.
  • 6. Krem czekoladowy: Czekoladę pokruszyć na kawałki, dodać do gorącej śmietanki, dokładnie wymieszać i polać ciasto.
  • 7. Udekorować mazurek migdałami i suszonymi owocami. Gotowe ciasto ostudzić.

Porady

Nasza wyobraźnia jest nieograniczona, ja z produktów do dekoracji ułożyłam kwiaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Mąka Migdały Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować