Mazurek różany

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mazurek na kruchym cieście z polewą z płatków róży.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki krupczatki
    150 g zimnego masła
    60 g cukru pudru
    2 żółtka ugotowane na twardo
    2 żółtka surowe
    opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

    Polewa:
    200 ml śmietany 30%
    100 g białej czekolady
    szczypta soli
    2-3 łyżki konfitury z płatków róży

    Przybranie:
    połówki migdałów
    posiekane pistacje
    maliny liofilizowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

    Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C.

    Polewa:
    Gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy kwaśną śmietanę, dodajemy pokruszoną czekoladę i wsypujemy szczyptę soli. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy konfiturę z płatków róży, mieszamy, aż się składniki połączą. Polewę studzimy.

    Wykończenie:
    Na przestudzony kruchy spód wylewamy przestudzoną polewę. Gdy polewa przestygnie ozdabiamy mazurka ulubionymi posypkami lub bakaliami.

    Gotowego mazurka zawijamy w folię spożywczą, by nie obsychał. Podając tradycyjnie kroimy w kwadraty lub prostokąty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować