Mazurek różany

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, aromatyczny mazurek, pięknie pachnący płatkami róży to idealny deser na wielkanocnym stole.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 175 g mąki pszennej
    2) 1 żółtko
    3) 100 g masła
    4) 25 g cukru pudru
    5) 1 łyżka śmietany 18%
    Nadzienie:
    1) 100 g serka mascarpone
    2) 100 g białej czekolady
    3) 100 g konfitury z płatków róży
    4) Kilka kropli różowego barwnika (opcjonalnie)
    Dekoracja:
    1) Płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę i szybko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, a następnie przekładamy do formy (20x20cm) i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód mazurka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostudzenia.
  • 3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  • 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy do niej konfiturę z płatków róż i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony spód mazurka i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować