Mazurek różany

  • wyświetlono: 734 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepyszny mazurek z marmoladą różaną, serkiem mascarpone, płatkami migdałowymi i płatkami róż. Szybki w przygotowaniu, urzeka wyglądem i smakiem.

BiteDelite
  • 10min

Składniki

Na ciasto: 160 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru pudru
150 g masła
1 jajko

Masa różana:
200 g różanej marmolady
250 g sera mascarpone
100 g płatków migdałowych
płatki z 2 róż

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek różany

  • 1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
    Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • 3. Formę do pieczenia o wymiarach ok 20 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto rozwałkować i włożyć do formy.
  • 4. Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni. Ostudzić.
  • 5. Marmoladę wymieszać z serem i wyłożyć na ostudzone ciasto.
  • 6. Posypać płatkami migdałowymi i płatkami róż.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylamigdałymarmoladaWielkanocMazurkipłatki migdałowekonkurs wielkanocnykonkurs_wielkanocnyserekmascarponeróża

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: Skotka

Mazurek kajmakowy

Na Wielkanocnym stole jest dużo...

Mazurek

Dodane przez: RedakcjaPP

Mazurek

Pyszne kruche ciasto z lekką owocową...

Różany cynamonek

Dodane przez: DanusiaC

RÓŻANY CYNAMONEK

Ciasto o smaku cynamonu z masą...

mazurek

Dodane przez: Obsession

Mazurek

Pyszny, nie za slodki.

Różany cukier.

Dodane przez: chocolate23

Różany cukier

Jeśli chcesz, aby Twoje wypieki...

Mazurek chałwowy

Dodane przez: Iwona75

Mazurek chałwowy

Dla miłośników chałwy. Mazurek...