Mazurek różano-marcepanowy

0 (0 ocen)

Przepyszny i słodki, bo taki ma być :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200g mąki pszennej
    200g mąki krupczatki
    kostka masła
    100g c. pudru
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży
    400g marcepanu
    1,5 tabl. mlecznej czekolady
    skórki kandyzowane
    siekane migdały
    kandyzowane wiśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Marmolady

Mazurek różano-marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na kwadrat wielkości 25x35cm, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec ok 20 minut w temperaturze 180stopni. Ostudzić, posmarować marmoladą..
  • 2. Z papieru do pieczenia wyciąć 2 arkusze wielkości upieczonego spodu mazurka. Na jednym ułożyć marcepan, przykryć drugim i rozwałkować na prostokąt wielkości arkuszy papieru. Zdjąć jeden papier. Ułożyć rozwałkowany marcepan arkuszem papieru na wierzchu, zdjąć drugi papier. Marcepan lekko docisnąć.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać mazurek. Ciasto dowolnie udekorować kandyzowanymi owocami i migdałami. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Owoce Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować