Ten mazurek to przebój tegorocznych świąt:) . Kruchy, słodki- wszystko tu do siebie pasuje i wzajemnie się uzupełnia- goście byli zachwyceni. Myślę, że swój sukces zawdzięcza domowej konfiturze- mocno różanej i aromatycznej!!!
Składniki:
Tortownica o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
• 35 dag mąki,
• 2 łyżki cukru pudru,,
• 20 dag margaryny,
• 1 jajko,
• 1 żółtko,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
• 0,5 słoiczka konfitury różanej ( u mnie domowej roboty, ale może być kupna),
• Około 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich,
• Spora garść orzechów włoskich,
• 0,5 -3/4 tabliczki białej czekolady
Mazurek różano- bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie ciasto.
2.Ciasto wałkujemy formują koło o średnicy nieco większej niż 26 cm. Do rozwałkowanego ciasta przykładamy tortownicę. Wycinamy od niej koło i wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Boki ciasta smarujemy delikatnie białkiem. Z pozostałego ciasta formujemy kuleczki i układamy wokół wyłożonego ciasta. Środek nakłuwamy widelcem i całość wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut (180˚C). Upieczone ciasto studzimy.
3.Wystudzone ciasto smarujemy różaną konfiturą. Śliwki kroimy w paseczki, a orzechy delikatnie siekamy.
4.Na konfiturę wykładamy pokrojone bakalie.
Czekoladę rozpuszczamy i polewamy mazurka. Odstawiamy czy czekolada zastygła. Gotowe.
Komentarze