Mazurek różano- bakaliowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten mazurek to przebój tegorocznych świąt:) . Kruchy, słodki- wszystko tu do siebie pasuje i wzajemnie się uzupełnia- goście byli zachwyceni. Myślę, że swój sukces zawdzięcza domowej konfiturze- mocno różanej i aromatycznej!!!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Ciasto kruche:
    • 35 dag mąki,
    • 2 łyżki cukru pudru,,
    • 20 dag margaryny,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    DODATKOWO:
    • 0,5 słoiczka konfitury różanej ( u mnie domowej roboty, ale może być kupna),
    • Około 10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich,
    • Spora garść orzechów włoskich,
    • 0,5 -3/4 tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury

Mazurek różano- bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy energicznie ciasto.
  • przed pieczeniem 2. Ciasto wałkujemy formują koło o średnicy nieco większej niż 26 cm. Do rozwałkowanego ciasta przykładamy tortownicę. Wycinamy od niej koło i wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Boki ciasta smarujemy delikatnie białkiem. Z pozostałego ciasta formujemy kuleczki i układamy wokół wyłożonego ciasta. Środek nakłuwamy widelcem i całość wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut (180˚C). Upieczone ciasto studzimy.
  • nałożenie konfitury 3. Wystudzone ciasto smarujemy różaną konfiturą. Śliwki kroimy w paseczki, a orzechy delikatnie siekamy.
  • nałożenie bakalii 4. Na konfiturę wykładamy pokrojone bakalie.
    Czekoladę rozpuszczamy i polewamy mazurka. Odstawiamy czy czekolada zastygła. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować