Mazurek kokosowy

4.5 (163 ocen)

Kruchy i bardzo kokosowy mazurek.

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g miękkiego masła
    80 g cukru
    200 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050)
    50 g mąki krupczatki
    1 jajko

    ok. 350 g kremu kokosowego (z tego <a href="http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krem-kokosowy-11" target=_blank">przepisu</a>)

    Dekoracja:
    50 g białej czekolady
    2 łyżeczki mleka

    kilka kulek kokosowych, np. Rafaello
    płatki róż
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto Desery

Mazurek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem na puch, można mikserem. Dodaj mąki, wbij jajko, wyrabiaj rękoma. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
  • Spód przed pieczeniem 2. Z ciasta odłóż ok. 160 g na dekorację. Resztę wywałkuj niezbyt cienko na kwadrat o bokach ok. 22-23 cm. Z pozostałej części wywałkuj boki w formie długich rolek. Oblep nimi boki ciasta. Na boki można też wykroić kwiatki (foremką) i listki (wykroiłam nożykiem). Spód pnakłuwaj widelcem.
  • Upieczony spód do mazurka 3. Ciasto piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15-20 minut. Zostaw do ostudzenia.
  • 4. Na upieczone i przestudzone ciasto wyłóż krem. Czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej i jak lekko przestygnie polej mazurek. Ciasto można też udekorować kulkami kokosowymi i płatkami róż (niejadalne).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Krem kokosowy Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować