Na świątecznym stole nie może zabraknąć ulubionego mazurka całej naszej rodziny. Wszyscy zajadają go ze smakiem
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
● 30 dag mąki krupczatki
● 20 dag masła
● 10 dag cukru pudru
● 3 surowe żółtka
● cukier waniliowy
● skórka z 1 cytryny
Masa jabłkowa:
● 10 dużych jabłek
● 30 dag cukru
● 10 dag smażonej skórki z pomarańczy
● 15 dag migdałów
● skórka starta z 1/2 cytryny
● konfitury i bakalie do dekoracji
Mazurek jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy
ciasto. Dzielimy na
pół i formujemy dwa placki
wielkości blachy (24x30 cm).
Każdy placek pieczemy osobno
ok. 15 minut w temp. 160 °C.
2.Jabłka obieramy, kroimy
w ćwiartki i usuwamy gniazda
nasienne. Do cukru wlewamy
1/2 szklanki wody i go tujemy
gęsty syrop. Dodajemy jabłka
i ciągle mieszając, smażymy, aż
masa stanie się szklista.
3.Do masy dodajemy skórkę
z pomarańczy oraz sparzone,
obrane i posiekane migdały.
Ciepłą masą smarujemy placek,
przykrywamy drugim plackiem.
Dekorujemy
Porady
● Do ciasta można dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a do masy łyżeczkę cynamonu.
Komentarze