Mazurek jabłkowy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ulubionego mazurka całej naszej rodziny. Wszyscy zajadają go ze smakiem

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 30 dag mąki krupczatki
    ● 20 dag masła
    ● 10 dag cukru pudru
    ● 3 surowe żółtka
    ● cukier waniliowy
    ● skórka z 1 cytryny
    Masa jabłkowa:
    ● 10 dużych jabłek
    ● 30 dag cukru
    ● 10 dag smażonej skórki z pomarańczy
    ● 15 dag migdałów
    ● skórka starta z 1/2 cytryny
    ● konfitury i bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy
    ciasto. Dzielimy na
    pół i formujemy dwa placki
    wielkości blachy (24x30 cm).
    Każdy placek pieczemy osobno
    ok. 15 minut w temp. 160 °C.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy
    w ćwiartki i usuwamy gniazda
    nasienne. Do cukru wlewamy
    1/2 szklanki wody i go tujemy
    gęsty syrop. Dodajemy jabłka
    i ciągle mieszając, smażymy, aż
    masa stanie się szklista.
  • 3. Do masy dodajemy skórkę
    z pomarańczy oraz sparzone,
    obrane i posiekane migdały.
    Ciepłą masą smarujemy placek,
    przykrywamy drugim plackiem.
    Dekorujemy

Porady

● Do ciasta można dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a do masy łyżeczkę cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować