Ciasto marcinek zachwyca smakiem. Jest pyszne, a do tego bardzo efektownie wygląda. Wbrew pozorom jednak, ciasto marcinek jest proste do zrobienia, wymaga za to trochę pracy i czasu. Ten przepis dodajcie do swoich ulubionych – przyda się wam na rozmaite okazje. Ciasto marcinek może być bowiem tortem, ciastem świątecznym, ale i po prostu pysznym plackiem na weekend. Sprawdźcie nasz przepis na marcinka!
4.36 (340 ocen)
Przepis na ciasto marcinek jest w gruncie rzeczy całkiem prosty – wystarczy przygotować cienkie placki z ciasta, a potem przełożyć je słodkim kremem. Jak zrobić ciasto marcinek? Kluczem do sukcesu w przypadku tego ciasta są poszczególne jego warstwy. Aby ciasto pięknie się prezentowało, muszą one być mniej więcej jednakowej grubości. Szczególnie ważne jest to, kiedy przygotowujemy blaty ciasta. Powstają one z ciasta kruchego, które nie wałkuje się łatwo. Ciasto kruche lubi się podczas wałkowania łamać i przyklejać do wałka. Dobrym trikiem jest wałkowanie każdego z blatów między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
W naszym przepisie z podanych proporcji wyjdzie wam ok. 18 placków. Każdy z nich powinien mieć około 2 milimetrów grubości. Jeśli macie mniejszą blachę warstw będzie więcej, jeśli większą mniej – ale najlepiej, żeby nie było ich mniej niż 10. Następnie przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietany powinny być wyjęte prosto z lodówki, wtedy łatwiej się ubiją. Niektóre tradycyjne przepisy mówią nawet o tym, żeby po prostu ubić śmietanę z cukrem i wyłożyć na ciasto. Dobry marcinek powinien mieć czas, żeby blaty ciasta przeszły smakiem kremu. Dlatego właśnie po położeniu ostatniej warstwy całość dociskamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu blaty ciasta zmiękną i połączą się w pyszną całość.
Marcinek to ciasto, które pochodzi z Podlasia. Został nawet wpisany na polską listę produktów tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Zgodnie z tradycją kulinarną tego regionu klasyczne ciasto marcinek może składać się z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu warstw (na liście produktów tradycyjnych mowa jest o ok. 30 plackach). Warstwy delikatnego ciasta przełożone są śmietanowym kremem. Ciasto marcinek ma okrągły kształt, a standardowa blacha, w której jest pieczony ma średnicę 30 cm. Marcinka można polać polewą czekoladową lub posmarować tym samym kremem, którym przekładamy blaty ciasta. Wierzch ciasta możemy udekorować orzechami lub owocami.
Oczywiście podawany przez nas przepis i ciasto wpisane na listę produktów tradycyjnych to tylko jedna z opcji. Nie musimy przecież zawsze kurczowo trzymać się klasycznych receptur. Marcinek jako ciasto, które w wersji wyjściowej składa się po prostu z placków i kremu, łatwo można modyfikować. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie czekoladowego marcinka. Do ciasta dodajemy wtedy łyżkę kakao (uważamy, żeby nie dodać go za dużo, ponieważ ciasto będzie wtedy suche i może się kruszyć) i przygotowujemy czekoladowy krem. Najprostszy będzie zwykły czekoladowy ganache czyli rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada połączona z ubitą śmietanką.
Taki czekoladowy marcinek pysznie smakuje posypany kakao lub udekorowany cukrem pudrem. Ponadto ciasto marcinek możemy przygotować również na przykład w wersji orzechowej czy owocowej.
Zgodnie z zapisami historycznymi, ciasto marcinek pochodzi z okolic Puszczy Białowiejskiej i Hajnówki (stąd nazwa hajnowski). W Pałacu Carskim w Białowieży w XIX i XX wieku wypiekano takie właśnie ciasto na dzień świętego Marcina. Stąd też nazwa ciasta – marcinek. Ciasto jedli jednak nie tylko najbogatsi – z czasem tradycja jego pieczenia dotarła poza mury pałacu. W związku z łatwą dostępnością podstawowych jego składników, takich jak jajka, masło czy śmietana zyskało dużą popularność, także poza Podlasiem.
PP_09-2009
Komentarze