REKLAMA

Ziemniaki po cabańsku

wyświetlono: 13988 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Ziemniaki po cabańsku są prawdziwie lokalnym przysmakiem, który można spotkać w okolicach Chrzanowa. Nazwa wzięła się od ludu Cabanów, którzy niegdyś zamieszkiwali te tereny. Zazwyczaj jest rzadko gotowana, ale ta potrawa jest moją specjalnością. Ziemniaki po cabańsku poza ziemniakami potrzebują dobrej jakości wędzonego boczku, wyrazistej w smaku kiełbasy oraz liści kapusty. Ta potrawa najlepiej smakuje przyrządzana na ognisku z dodatkiem opiekanego chleba. Jeżeli nie macie dostępu do ogniska, to z powodzeniem przygotujecie ziemniaki po cabańsku z piekarnika. Warto pamiętać, że ziemniaki po cabańsku to tanie i smaczne danie, które sprawdzi się podczas spotkania w gronie znajomych lub na rodzinny obiad.

opublikowany: 31.08.2020 oryginalny autor: Adam Mulka, Trzebinia
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ziemniaki po cabańsku – składniki:
    ● 2-3 kg ziemniaków
    ● 3 cebule
    ● 4 marchewki
    ● duży kawałek wędzonego boczku
    ● 2 kiełbasy
    ● 3 liście kapusty
    ● natka pietruszki lub koperek
    ● pieprz
    ● sól
Ocena:

(średnia 4.5 z 179 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki po cabańsku – przepis:
    Na początek ziemniaki, marchewki i kapustę trzeba obrać, umyć i osuszyć.
  • 2. Następnie garnek żeliwny lub gliniany należy wyłożyć kawałkami wędzonego boczku. Potem ułożyć warstwami pokrojone w ósemki lub grube plastry ziemniaki, następnie można pokroić w krążki cebulę i plastry marchewki oraz kiełbasy. Kolejnym krokiem jest ułożenie każdej warstwy składników, które trzeba posolić, popieprzyć i posypać zieleniną. Na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki oraz liście kapusty. Ziemniaki po cabańsku przykrywamy pergaminem i darnią. Na koniec ziemniaki po cabańsku pieczemy do miękkości.

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Ziemniaki po cabańsku można przygotować w formie żaroodpornej albo w żeliwnym garnku nadającym się do pieczenia w piekarniku. Dodatkowo można przyprawić je majerankiem, tymiankiem, kminkiem albo lubczykiem. Ponadto smak można podkreślić dodatkiem granulowanego czosnku, słodkiej papryki w proszku lub pikantnego sosu na bazie papryczek chilli. Zastosowane zioła sprawią, że ziemniaki po cabańsku będą łatwiejszy do strawienia a ich aromat przekona nawet niejadków.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Ziemniaki po tajsku

Prosty, rewelacyjny przepis na ziemniaki w tajskim wydaniu.

kategoria: Dodatki opublikowany: 27.11.2018 | wyświetlono: 1144 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: viola_dn _20181108_164053

Duszone ziemniaki po wiejsku

Sycąca i pyszna wiejska potrawa, doskonała na chłodne jesienno-zimowe dni.

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.10.2014 | wyświetlono: 10619 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE