Ziemniaki po cabańsku

  • wyświetlono: 9073 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ziemniaki po cabańsku są prawdziwie lokalnym przysmakiem, który można spotkać w okolicach Chrzanowa. Nazwa wzięła się od ludu Cabanów, którzy niegdyś zamieszkiwali te tereny. Zazwyczaj jest rzadko gotowana, ale ta potrawa jest moją specjalnością. Ziemniaki po cabańsku poza ziemniakami potrzebują dobrej jakości wędzonego boczku, wyrazistej w smaku kiełbasy oraz liści kapusty. Ta potrawa najlepiej smakuje przyrządzana na ognisku z dodatkiem opiekanego chleba. Jeżeli nie macie dostępu do ogniska, to z powodzeniem przygotujecie ziemniaki po cabańsku z piekarnika. Warto pamiętać, że ziemniaki po cabańsku to tanie i smaczne danie, które sprawdzi się podczas spotkania w gronie znajomych lub na rodzinny obiad.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Adam Mulka, Trzebinia
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ziemniaki po cabańsku – składniki:
● 2-3 kg ziemniaków
● 3 cebule
● 4 marchewki
● duży kawałek wędzonego boczku
● 2 kiełbasy
● 3 liście kapusty
● natka pietruszki lub koperek
● pieprz
● sól

Sposób przygotowania przepisu:

Ziemniaki po cabańsku

  • 1. Ziemniaki po cabańsku – przepis:
    Na początek ziemniaki, marchewki i kapustę trzeba obrać, umyć i osuszyć.
  • 2. Następnie garnek żeliwny lub gliniany należy wyłożyć kawałkami wędzonego boczku. Potem ułożyć warstwami pokrojone w ósemki lub grube plastry ziemniaki, następnie można pokroić w krążki cebulę i plastry marchewki oraz kiełbasy. Kolejnym krokiem jest ułożenie każdej warstwy składników, które trzeba posolić, popieprzyć i posypać zieleniną. Na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki oraz liście kapusty. Ziemniaki po cabańsku przykrywamy pergaminem i darnią. Na koniec ziemniaki po cabańsku pieczemy do miękkości.

PP_06-2008

Ziemniaki po cabańsku można przygotować w formie żaroodpornej albo w żeliwnym garnku nadającym się do pieczenia w piekarniku. Dodatkowo można przyprawić je majerankiem, tymiankiem, kminkiem albo lubczykiem. Ponadto smak można podkreślić dodatkiem granulowanego czosnku, słodkiej papryki w proszku lub pikantnego sosu na bazie papryczek chilli. Zastosowane zioła sprawią, że ziemniaki po cabańsku będą łatwiejszy do strawienia a ich aromat przekona nawet niejadków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakiTemat miesiącaGrill

Komentarze

Podobne przepisy

ziemniaki po nelsońsku

Dodane przez: czekoladka

Ziemniaki po nelsońsku

Bardzo smaczna zapiekanka, świetna...

Champ potatoes

Dodane przez: joanna30

Champ potatoes- ziemniaki po irlandzku

Przez kilka lat mieszkałam w Irlandii....

Aloo Gobi

Dodane przez: Gregorhspeed

Aloo Gobi- Kalafior i ziemniaki po hindusku

Pyszna, hinduska propozycja na...

Ziemniaki po wiejsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Ziemniaki po wiejsku

Bardzo lubię dania, które można...

Dodane przez: KingaM4444

Smażone ziemniaki po grecku

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu...

młode ziemniaki po chłopsku

Dodane przez: oluś

Młode ziemniaki po chłopsku

Pyszna i sycąca zapiekanka, która...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE