Grochówka wojskowa

  • wyświetlono: 40142 |
  • dodany do książki kucharskiej: 52 |
  • polecenia: 6

Jestem zawodowym żołnierzem. Taka pyszna pożywna grochówka wojskowa służy jako poczęstunek dla rodziców przyjeżdżających do swoich synów na przysięgę. Grochówka wojskowa jest niezwykle sycącą zupą, która przygotowywana jest na bazie różnego rodzaju kiełbas, słoniny i boczku. Aromatyczne przyprawy takie jak ziele angielskie, liść laurowy i majeranek, sprawiają, że grochówka wojskowa jest znakomitym posiłkiem na obiad. Wypróbujcie przepis na grochówkę wojskową.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Bogdan Pisarski, Ostróda
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

2 szklanki grochu
1 kg kości od schabu
30-40 dag boczku
30 dag cienkiej kiełbasy
10 dag słoniny
4 liście laurowe
2 łyżki majeranku
1 pietruszka
2 łyżki vegety
mielony pieprz
ziele angielskie
2 ząbki czosnku
5 ziemniaków

Sposób przygotowania przepisu:

Grochówka wojskowa

  • 1. Grochówka wojskowa - przepis:
    Groch namaczamy na noc. Do garnka wkładamy kość od schabu i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje, dodajemy groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu.
  • 2. W tym czasie przesmażamy boczek i dodajemy do garnka z warzywami.
  • 3. Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy z kiełbasą, nadmiar tłuszczu zlewamy, a mięso dodajemy do garnka.
  • Grochówka wojskowa4. Zupę gotujemy na małym ogniu około godziny, a gdy groch będzie prawie całkiem miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i ząbki czosnku. Gdy ziemniaki zmiękną, zupę przyprawiamy majerankiem. Grochówka wojskowa jest gotowa do podania.

PP_01-2009

Jak zrobić grochówkę wojskową?

Grochówka wojskowa to zupa, którą często można spotkać na większych imprezach np.: miejskich festynach lub dożynkach. Jej atutem jest możliwość wykorzystania różnorodnych wędlin, wędzonych mięs oraz smalcu. Zaskakujący może być dodatek kurczaka, uprażonego na chrupko bekonu albo kawałków wieprzowiny w postaci schabu. Najczęściej grochówka wojskowa przygotowywana jest z groch w połówkach, o dość drobnym rozmiarze. Jednak grochówka wojskowa będzie świetnie smakować, gdy użyjemy do niej fasoli typu Jaś. Grochówka wojskowa od czasu do czasu wzbogacana jest dodatkiem soczewicy lub przecieru pomidorowego. Grochówka wojskowa to także świetna okazja do użycia świeżo zmielonego czarnego pieprzu, który podkreśli wyrazisty smak składników. Grochówka wojskowa to także zupa, która z czasem staje się jeszcze smaczniejsza. Warto przygotować ją wcześniej i pozostawić do "przegryzienia" smaków.

Grochówka wojskowa może tez być doprawiona estragonem, anyżem i rozmarynem. Te przyprawy dodadzą odrobiny słodko-gorzkiego smaku. Grochówka wojskowa to także doskonała propozycja na posiłek w chłodne dni. Przepis na grochówkę wojskową zawiera wysokokaloryczne składniki, które w szczególności są chętnie używane w jesienno-zimowe dni. 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakischabboczekgroch

Komentarze

Podobne przepisy

Grochówka

Dodane przez: eluchap

Grochówka

Taką sycącą grochówkę gotuje moja...

Grochówka

Dodane przez: anka1988

Grochówka

Taka grochówkę robi się u mnie...

image-18grvm1

Dodane przez: ewuska2016

Grochówka

syta,prosta i smaczna

grochówka

Dodane przez: gnomcio

Grochówka

Domowa grochówka na wędzonym boczku

Grochówka

Dodane przez: joanna30

Grochówka

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca...

Grochówka

Dodane przez: elagie

Grochówka

Najlepsza grochówka, ulubiona zupa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE