Mazurek makowo-jabłkowy

4.46 (162 ocen)

  • 2 godz.

Dla miłośników maku

  • 2 godz.

Składniki:

  • 13 dkg margaryny
    30 dkg cukru
    40 dkg jabłek(utrzeć na tarce)
    20 dkg maku sparzonego i zmielonego
    6 jajek
    1/2 proszku do pieczenia
    6 łyżek grysiku
    bakalie,olejek migdałowy
    BISZKOPT:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku
    3 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Mazurek makowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć i zmielić.Margarynę utrzeć z cukrem,dodać na przemian grysik,mak i jabłka,bakalie i proszek na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.Wylać do wysmarowanej wyłożonej papierem blaszki (standardowa)piec około 40 minut. W tym czasie ubić 3 białka,dodać cukier i dalej ubijać,potem dać żółtka,makę i proszek i wylać na podpieczone ciasto.Piec jeszcze około pół godz. w temperaturze 160*.Gdy przestygnie przewrócić do" góry nogami",żeby biszkopt był na spodzie i polać polewą.Udekorować migdałami,kokosem lub orzechami.

Porady

Można dać mak z puszki,wtedy ciasto będzie bardziej mokre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować