Mazurek jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo kruchy, delikatny mazurek o lekko kwaskowym smaku. Ciasto proste w wykonaniu i stosunkowo tanie.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    40 dag mąki
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    Cukier waniliowy
    1 żółtko
    Szczypta soli
    2-3 łyżki zimnej wody
    1 jajko do posmarowania ciasta
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    100 ml wody
    30 dag cukru
    2 łyżki miodu
    Sok z 1 cytryny
    Do dekoracji płatki migdałowe, rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: masło posiekać z mąką i szczyptą soli, dodać cukry, żółtko - wyrobić dodając wodę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na placek o grubości około 7 mm, wyciąć radełkiem dowolny kształt. Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, obłożyć ciasto, docisnąć. Radełkiem naciąć dowolne kształty. Część wałeczków odłożyć. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 200 stopni i piec około 25 minut na złoty kolor. Następnie uformować pozostałe wałeczki i upiec na złoty kolor.
    Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach wymieszanych z sokiem z cytryny. Gotować aż masa będzie gęsta, następnie dodać miód, wymieszać, lekko przestudzić. Masę rozłożyć równomiernie na upieczone ciasto, wygładzić, ułożyć dowolnie upieczone wałeczki, udekorować płatkami i rodzynkami. Wystudzić ciasto.

Porady

1. Zamiast soku z cytryny można dodać sok z limonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować