Bardzo kruchy, delikatny mazurek o lekko kwaskowym smaku. Ciasto proste w wykonaniu i stosunkowo tanie.
45 min
Składniki:
Składniki ciasto:
40 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
Cukier waniliowy
1 żółtko
Szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
1 jajko do posmarowania ciasta
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
100 ml wody
30 dag cukru
2 łyżki miodu
Sok z 1 cytryny
Do dekoracji płatki migdałowe, rodzynki
Mazurek jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: masło posiekać z mąką i szczyptą soli, dodać cukry, żółtko - wyrobić dodając wodę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na placek o grubości około 7 mm, wyciąć radełkiem dowolny kształt. Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, obłożyć ciasto, docisnąć. Radełkiem naciąć dowolne kształty. Część wałeczków odłożyć. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 200 stopni i piec około 25 minut na złoty kolor. Następnie uformować pozostałe wałeczki i upiec na złoty kolor.
Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach wymieszanych z sokiem z cytryny. Gotować aż masa będzie gęsta, następnie dodać miód, wymieszać, lekko przestudzić. Masę rozłożyć równomiernie na upieczone ciasto, wygładzić, ułożyć dowolnie upieczone wałeczki, udekorować płatkami i rodzynkami. Wystudzić ciasto.
Porady
1. Zamiast soku z cytryny można dodać sok z limonki.
Komentarze