Mazurek czekoladowy z konfiturą wiśniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, maślane ciasto, kwaskowa konfitura wiśniowa i niebiańsko pyszna czekoladowa polewa w jednym cieście, to, jak dla mnie połączenie idealne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    300 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła 82%
    100 g cukru pudru
    szczypta soli
    2 żółtka
    1 łyżka lodowatej wody
    Dodatkowo:
    250 g konfitury wiśniowej
    Polewa:
    150 g mlecznej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady
    75 g śmietany 30 %
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    Do dekoracji:
    migdały, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, suszone morele
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek czekoladowy z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 minut. Pilnować, aby ciasto zbytnio się nie zarumieniło.
    Wystudzone ciasto wysmarować konfiturą. W rondlu podgrzać śmietanę z kawą i połamaną czekoladą mleczną i gorzką. Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną polewą wylać na mazurka i równomiernie rozprowadzić. Udekorować bakaliami według własnego pomysłu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Mąka Migdały Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować