MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

  • wyświetlono: 815 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mazurek Wielkanocny na kruchym spodzie z nutą pomarańczy oraz pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu

P6221168
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 ugotowane żółtka
3/4 kostki schłodzonego masła
2 łyżki cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
szczypta soli
Masa pomarańczowa:
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
60 g serka mascarpone
2 żółtka
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1/3 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Dekoracje:
plasterki pomarańczy
blanszowane migdały
serduszka z białej czekolady
perełki cukrowe
lukier plastyczny
posypka

Sposób przygotowania przepisu:

MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY

  • 1. Ciasto:
    Pomarańczę parzymy gorącą wodą, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - bierzemy 2 łyżki soku i 1 łyżeczkę startej skórki ( resztę skórki i soku pozostawiamy do masy). Na stolnicy wysypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy posiekane nożem schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtka. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Większą część rozwałkowujemy na prostokątny placek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Wyjmujemy i studzimy.
  • 2. Masa pomarańczowa:
    Mleko skondensowane miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy delikatnie ubitą śmietankę z masą. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni na 20-25 min. Wyjmujemy i Studzimy.
  • 3. Polewa:
    Gorzką czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej. Gotową czekoladę wylewamy na ostudzoną masę pomarańczową.
    Zdobimy według upodobania i fantazji

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastopomarańczeczekoladaWielkanocmazurek

Komentarze

Podobne przepisy

tort czekoladowy

Dodane przez: izaa_a

tort czekoladowo-pomarańczowy

szczerze polecam ten tort. Bardzo...

Ciasto czekoladowo-pomaranczowe

Dodane przez: Magster

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Pyszne wilgotne ciasto o zapachu...

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym

Dodane przez: joanna30

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym

Ciasto jest przepyszne, cudownie...

Czekoladowo pomarańczowy sernik śnieżny

Dodane przez: mysza75

Czekoladowo-pomarańczowy sernik śnieżny

Święta w moim domu kojarzą się...

mazurek

Dodane przez: Maggie79

MAZUREK

Mazurek to tradycyjne ciasto na...

Tort pomarańczowo-czekoladowy

Dodane przez: rzelkazag

Tort pomarańczowo-czekoladowy

Wyśmienity, ale lekko pracochłonny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE