Świąteczny czekoladowy mazurek

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

.Śliwki suszone, skórka pomarańczowa i powidła śliwkowe w towarzystwie czekolady - mogę degustować bez końca

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    37 dag maki krupczatki
    18 dag masła
    3 łyżki gęstej śmietany
    2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
    2 łyżki cukru pudru
    wanilia

    nadzienie :
    ok. 0,7kg miękkich polskich śliwek suszonych
    1 małe opakowanie gotowej skórki pomarańczowej
    25dag domowych powideł śliwkowych
    płaska łyżeczka cynamonu
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    4-5 łyżek słodkiej śmietanki
    malutkie mandarynki , płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Świąteczny czekoladowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagnieć ciasto kruche i włóż do lodówki na godzinę lub dwie
    2. Przygotuj blachę na upieczenie ciasta (25x32 cm)
    3. Wyłóż formę ciastem, nakłuj widelcem jego powierzchnię i wstaw do piekarnika na 25 minut -170 stopni. Ciasto powinno mieć jasno złoty kolor.
    4. Do powidła dodaj łyżeczkę cynamonu i wymieszaj
    5. Rozdrobnij suszone śliwki i wymieszaj wraz ze skórką pomarańczową z powidłem
    6. Utworzoną masę rozsmaruj na wystudzonym placku
    7. Rozpuść pokruszoną czekoladę ze śmietanką w łaźni wodnej
    8. Rozsmaruj przygotowaną polewę czekoladową na placku – niech trochę zastygnie
    9. Na cieście ułóż dekoracyjnie cząsteczki mandarynek oraz płatki migdałów
    10. Pozostaw mazurek do całkowitego zastygnięcia polewy czekoladowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować