Świąteczny czekoladowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagnieć ciasto kruche i włóż do lodówki na godzinę lub dwie
2. Przygotuj blachę na upieczenie ciasta (25x32 cm)
3. Wyłóż formę ciastem, nakłuj widelcem jego powierzchnię i wstaw do piekarnika na 25 minut -170 stopni. Ciasto powinno mieć jasno złoty kolor.
4. Do powidła dodaj łyżeczkę cynamonu i wymieszaj
5. Rozdrobnij suszone śliwki i wymieszaj wraz ze skórką pomarańczową z powidłem
6. Utworzoną masę rozsmaruj na wystudzonym placku
7. Rozpuść pokruszoną czekoladę ze śmietanką w łaźni wodnej
8. Rozsmaruj przygotowaną polewę czekoladową na placku – niech trochę zastygnie
9. Na cieście ułóż dekoracyjnie cząsteczki mandarynek oraz płatki migdałów
10. Pozostaw mazurek do całkowitego zastygnięcia polewy czekoladowej.
Komentarze