Mazurek z konfiturą wiśniową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Pyszny mazurek na kruchym cieście z konfiturą wiśniową smakuje rewelacyjnie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    50 g cukru pudru
    200 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    słoik konfitury wiśniowej
    Lukier:
    cukier puder
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto

Mazurek z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolicy masło posiekać z mąką na kruszonkę, dodać żółtka, cukier, śmietanę i dokładnie zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce około 20 minut. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować 2/3 ciasta i nakłuć widelcem. Z pozostałej części ciasta zrobić wałeczki i ułożyć na cieście w ukośną kratkę. Piec 20 minut w temperaturze 190 C i ostudzić. Następnie w środek każdego wgłębienia włożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru i polukrować paski ciasta. .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować