Mazurek chałwowy

5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Dla miłośników chałwy. Mazurek z grubą warstwą kremu chałwowego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki orkiszowej jasnej
    50 g mąki krupczatki
    150 g miękkiego masła
    80 g cukru
    2 żółtka

    Krem:
    250 ml mleka
    1/2 torebki budyniu śmietankowego
    1 łyżka cukru
    100 g masła
    250 g chałwy waniliowej

    Do dekoracji:
    migdały, rodzynki, suszona żurawina, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kruche ciasto Desery

Mazurek chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj budyń na 250 ml mleka i z 1 łyżką cukru. Przykryj powierzchnię folią spożywczą, by nie powstał kożuch, ostudź.
  • Ciasto przed pieczeniem 2. Na ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj obie mąki, żółtka, zagnieć szybko i schłodź przez 30 minut. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wytnij kwadrat o boku 21-22 cm, przełóż na blachę. Z reszty ciasta formuj wałki i wyklej boki na wysokośc ok. 1 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem, a boki ponacinaj dekoracyjnie. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz 15-20 minut.
  • 3. Masło na krem utrzyj mikserem na puch. Stopniwo, po 1 łyżce dodawaj zimny budyń, miksuj nieprzerwanie. Potem dodawaj, cały czas ubijając, chałwę. Ubijaj aż uzyskasz jednolity i gładki krem. Krem wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • 4. Na wystudzony kruchy spód nałóż grubą warstwę kremu, udekoruj dowolnie.

Porady

Najlepsza moim zdaniem jest chałwa turecka z firmy Baktat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować