Mazurek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Mazurek to tradycyjne ciasto pieczone na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie mój przepis na zdrowszą, a zarazem przepyszną wersję tego popularnego ciasta, które uweilbiają zarówno dorośli, jak również dzieci. Zdrowsza odsłona jest znacznie mnie kaloryczna, ale równie smaczna.
Smacznego!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    250 g mąki orkiszowej
    160 g oleju kokosowego
    30 g syropu klonowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    200 g masła orzechowego
    40 g syropu klonowego
    1 łyżka soku z cytryny
    orzechy laskowe
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej kokosowy i miksujemy 3 minuty. Możemy też zmielić w robocie kuchennym
    2. Dodajemy syrop klonowy i proszek do pieczenia i miksujemy, aż powstanie stała masa
    3. Ciasto formujemy w kule, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut
    4. Po schłodzeniu kładziemy ciasto na papierze do pieczenia i wałkujemy. Przenosimy ciasto do formy i ręką rozgniatamy dokładnie po formie zawijając brzegi
    5. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu całkowicie studzimy
    6. Masło orzechowe mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny
    7. Rozsmarowujemy dokładnie na upieczonym spodzie
    8. Dekorujemy płatkami migdałowymi i orzechami. Możemy dodać suszone owoce i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować