Domowe masełko z prażonych ziaren słonecznika i pokrzywy z dodatkiem dużej ilości czosnku i koperku. Zielone smarowidło o śmietankowym posmaku i nutą pikanterii. Polecam!
35 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 i ½ szklanki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
1 szklanka posiekanej pokrzywy
2 łyżki posiekanego koperku
5 ząbków czosnku
330 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
spora szczypta białego pieprzu mielonego
szczypta pieprzu cayenne
Masło słonecznikowo – pokrzywowe z czosnkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słonecznik przełożyć do garnka, dodać pokrzywę oraz obrany i pokrojony czosnek. Składniki zalać śmietanką, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 10 min, od czasu do czasu mieszając. Po wystudzeniu zawartość garnka zblendować.
2.Następnie wlać sok z cytryny, dołożyć koperek oraz wsypać przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki, by masło stężało.
Komentarze