Masło słonecznikowo – pokrzywowe z czosnkiem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe masełko z prażonych ziaren słonecznika i pokrzywy z dodatkiem dużej ilości czosnku i koperku. Zielone smarowidło o śmietankowym posmaku i nutą pikanterii. Polecam!

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    1 szklanka posiekanej pokrzywy
    2 łyżki posiekanego koperku
    5 ząbków czosnku
    330 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu
    2 łyżki soku z cytryny
    sól do smaku
    spora szczypta białego pieprzu mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Sok Przystawki Pesto Pasty

Masło słonecznikowo – pokrzywowe z czosnkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masło słonecznikowo – pokrzywowe z czosnkiem i koperkiem 1. Słonecznik przełożyć do garnka, dodać pokrzywę oraz obrany i pokrojony czosnek. Składniki zalać śmietanką, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 10 min, od czasu do czasu mieszając. Po wystudzeniu zawartość garnka zblendować.
  • Masło słonecznikowo – pokrzywowe z czosnkiem i koperkiem 2. Następnie wlać sok z cytryny, dołożyć koperek oraz wsypać przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki, by masło stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować