MAŚLANA DROŻDŻÓWKA BEZ WYRABIANIA

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżówka która zawsze wychodzi. Zamiast wyrabiać wystarczy przemieszać drewnianą łyżką. Niezawodny przepis

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    50 g drożdży
    1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Maślana drożdżówka bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, ciepłe mleko,rozpuszczone masło oraz jajka, wszystko rozkłócamy, odstawiamy na ok 15 minut, aby zaczęło pracować. Po tym czasie dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na godzinę do podrośnięcia. Pieczemy w okrągłej formie ok 26 cm, można również na duże prostokątnej blaszce. Pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować