Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

jJest naprawdę rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste!

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o średnicy około 22 cm)
    Ciasto:
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/3 szklanki mleka
    50g świeżych drożdży
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    3-4 jabłka (średnie)
    Kruszonka:
    50g masła/margaryny
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    Opcjonalnie:
    cukier waniliowy
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie miski równomiernie i warstwowo umieścić: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.
    (Kolejność składników powinna być taka sama jak powyżej.)
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
    (Nie mieszać!)
    Po tym czasie całość dokładnie i krótko wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do ubijania.
    Ciasto przelać do formy wyłożonej do pieczenia (jest dość lepkie i odrobinę rzadkie), obłożyć jabłkami uprzednio pokrojonymi w kostkę, posypać cukrem, waniliowym, cynamonem oraz kruszonką.
    (Kruszonkę przygotować poprzez połączenie palcami składników podanych w przepisie.)
    Piec około 35 minut w 180 stopniach.
    (Piekarnik nie powinien być uprzednio rozgrzany.)
    Ciasto ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Porady

Piekłam je już wiele razy i najczęściej z jabłkami, ale możecie też użyć innych owoców!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować