Drożdżówka bez wyrabiania

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna drożdżówka, która właściwie robi się sama, bo nie trzeba jej długo wyrabiać.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 50 g drożdży
    2) 2 szkl. mąki
    3) pół szkl. cukru
    4) pół szkl. oleju
    5) pół szkl. zimnego mleka
    6) 2 jajka
    Kruszonka
    1) 2 łyżki masła
    2) 4 łyżki mąki
    3) 2 łyżki cukru

    *szklanka ma pojemność 250 ml
    *składniki na formę o wymiarach 18x30 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżówka bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy pokruszone drożdże i zasypujemy je cukrem. Następnie dodajemy mleko, olej i roztrzepane jajka, a na koniec mąkę (nie mieszamy). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • 2. Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę i cukier, a następnie dodajemy masło i rozcieramy składniki palcami aż się połączą i utworzą się grudki naszej kruszonki.
  • 3. Po dwóch godzinach wszystkie składniki ciasta mieszamy aż się połączą. Tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 25 – 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować